Index Vakbarát Hírportál

Újabb részletek jöttek: nyolcszázezer forintot is visszakaphatnak az szja-visszatérítéssel

2021. szeptember 30., csütörtök 15:28 | aznap frissítve

Novák Katalin újabb részleteket osztott meg a szja-visszatérítésről. Ebből kiderült, hogy már azok a várandósok is igényelhetik a személyi jövedelemadó visszatérítését, akik idén betöltik a terhesség tizenkettedik hetét. A családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió reggeli műsorában elmondta: a gyermeket nevelő szülők visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat.

A visszafizetési összeghatár a tavaly decemberi átlagbér tizenkét hónapra számolt összegét terhelő szja mértéke, vagyis mintegy nyolcszázezer forint.

Ha mindkét szülő dolgozik és adózik, mindketten részesülnek a visszatérítésben, akkor is, ha csak egyetlen gyermeket nevelnek. Két, visszatérítésre jogosult szülő esetében akár 1,6 millió forint is lehet a visszatérítés összege − emelte ki Novák Katalin.

A miniszter hozzátette, hogy a gyermeket nevelő katás kisvállalkozók az idén befizetett tételes adójuk egynegyedét kapják vissza. Elmondta azt is, hogy ha a szülő több különböző jövedelme után többféle módon adózik, a befizetett összegek összeadódnak, de ekkor is érvényes a nyolcszázezer forintos visszafizetési összeghatár.

Korábban az Index részletesen írt arról, kik azok, akiknek jár az éves szja-visszatérítés. A legfontosabb kérdésekre összefoglalónkban ön is megtalálhatja a választ.

Rovatok