Index Vakbarát Hírportál

Még az előválasztásnak sincs vége, de már a szakértői kormányról folyik a vita

2021. október 2., szombat 14:56

Nem lesz ez így jó, urak! – reagált a Demokratikus Koalíció alelnöke és kampányfőnöke Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter pénteki bejelentésére.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke és kampányfőnöke szombati Facebook-bejegyzésében fejtette ki, hogy mi a gondja Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter pénteken bejelentett összefogásával.

Nem lesz ez így jó, urak! Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter bejelentették, hogy mindketten szakértői kormányt fognak felállítani, ha esetleg miniszterelnök lenne belőlük. Ez a poszt nem a szakértői kormányról szól, hanem az állítás mögötti valódi tartalomról. Mert ugye ezzel ők nemcsak azt mondják, hogy nem kívánnak pártpolitikusokat látni a kormányukban, hanem azt is, hogy miniszterelnökként, koalíciós kormány vezetőjeként egymaguk szeretnének dönteni a miniszterek személyéről

– fogalmazott Molnár Csaba a közösségi oldalán.

Egy pénteki sajtótájékoztató keretén belül jelentették be: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként mennek tovább az előválasztás második fordulójába. Arról még nem állapodtak meg, ki melyik pozíciót kapná. Azt majd egy hét múlva döntik el, ki lép vissza kinek a javára. Az is kiderült, hogy megválasztásuk esetén szakértői kormányt hoznának létre.

Molnár Csaba szerint ha most bármelyik miniszterelnök-jelölt kijelenti, hogy szakértői kormányt akar, akkor a legalapvetőbb parlamenti demokratikus alapszabályt rúgja fel.

Mert ha a jövendő koalíciós kormányban például az LMP-nek jut a környezetvédelmi tárca, akkor az LMP fogja eldönteni, hogy oda külső szakértőt, szakpolitikust vagy akár vezető pártpolitikust delegál. Ezt a miniszterelnöknek el kell fogadnia, mert ha nem teszi, akkor nem a parlamentáris demokráciát állítja helyre, hanem az orbáni rendszert folytatja tovább. A nyugati demokráciákban csak akkor van mérlegelési joga a kormányfőnek, ha valamelyik koalíciós partner erkölcsileg vagy más okból személyében kifogásolható minisztert jelölne, de ugye az ilyen jelöltek jól működő demokráciákban már a tárgyalások alatt ki szoktak hullani

– fejtette ki a DK kampányfőnöke.

Azt is írta, hogy Dobrev Klára miniszterelnökként be fogja tartani a koalíciós kormányzás demokratikus alapelvét. Vagyis engedni fogja, hogy például a Momentumnak jutó miniszterekről a Momentum, a Jobbiknak járó miniszterekről a Jobbik döntsön.

Mert parlamenti demokráciában csak így lehet. Ha nem így van, az nem parlamentáris demokrácia

– tette hozzá Molnár Csaba.

Szombaton a Jobbik elnöke, Jakab Péter is kritikával illette a Karácsony–Márki-Zay-összefogást.

Srácok! Mi lenne, ha nem legyőzni akarnánk egymást, hanem kiegészíteni? Mi lenne, ha nem egymás ellen fognánk össze, hanem Orbán ellen? Mi lenne, ha nem árkot ásnánk a szavazótáboraink közé, hanem egyesítenénk őket? Megmondom, mi lenne. Győznénk. Nem csak mi, hanem a nemzet. Ne játsszátok el az esélyt

– írta Jakab Péter a szombati Facebook-bejegyzésében. Szintén szombaton Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke két érvet nevezett meg azzal kapcsolatban, miért kellene a Jobbiknak Dobrev Klára helyett odaállni a Karácsony Gergely–Márki-Zay Péter-szövetség mögé.

Elindult az adok-kapok a miniszterelnök-jelölti előválasztás miatt az ellenzéki pártok között. Fekete-Győr András szerint Jakab Péter Dobrev Klárát próbálja győzelemre segíteni, és ezt most a Jobbik szavazói is elképedve nézik.

(Borítókép: Molnár Csaba (j) a DK sajtótájékoztatóján 2021. szeptember 30-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok