Index Vakbarát Hírportál

A kötelező oltás miatt akár 2-3 ezer dolgozó is távozhat az egészségügyből októberben

2021. október 2., szombat 22:06

Orbán Viktor miniszterelnök még júliusban jelentette be, hogy minden egészségügyi dolgozó számára kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást. Ebbe nem csak az orvosok és az ápolók tartoznak bele, hanem a személyzetnek az a része is, amely érintkezhet a betegekkel. Ahogy mondta:

A kényszerítésnek nem vagyunk hívei, viszont hoztunk egy döntést: az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás. Tehát az egészségügyben csak az dolgozhat, aki beoltatja magát. Egyébként is számos kötelező oltást fel kell venniük, ez a lista most bővül.

Ez a határidő októberben jár le, és aki nem oltat, annak ott kell hagynia a munkáját. Az RTL Klub híradójából kiderül, hogy a Független Egészségügyi Szakszervezet számításai szerint legalább kétezer, de akár háromezer dolgozó is elveszítheti az állását.

Körülbelül kétszáz nagyobb intézményről lehet szó, ahonnan 15-80 ember távozhat, a kisebb kórházakból pedig körülbelül 5-10 fő lehet érintett. Az év elején a szakemberek még mindenkit megnyugtattak, hogy a munkáltatók nem kötelezhetik a koronavírus elleni védőoltás felvételére a dolgozóikat, és sem hátrány, sem előny nem kapcsolódhat a munkavállalóknak ehhez a döntéséhez, ugyanis nincs erre jogszabály.

Rovatok