Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: Én tudom csak leváltani Orbán Viktort!

2021. október 3., vasárnap 12:36 | aznap frissítve

Közjogi tanácsadó testületet hívna életre Karácsony Gergely, amelyben vezető alkotmányjogászok tennének javaslatot arra, miként lehet az ország ismét alkotmányos demokrácia.

Karácsony nagyon örül, hogy megtörtént, amit már 2011-ben javasolt. Az ellenzék összefogott, és az előválasztás óriási siker, és ez lesz az a hógolyó, mármint az előválasztás, ami elsöpri a mostani rendszert. Az első fordulót elemezve azt mondta, hogy ez a régi politika leváltása, és ez az, ami valóban visszaadja a politikát az embereknek. Látva, hogy mennyien megmozdultak és mennyien szavaztak az emberek, azt a bölcs döntést hozták, hogy ezeknek a pártoknak közösen kell összefogni és kormányozni, és együtt kell maradniuk.

Az előválasztás kirostálta azokat a jelölteket, akiknek az erkölcsi hátterükkel gond volt. Ez ismét csak a szavazók bölcsességét mutatja, mert félretették a pártszimpátiájukat, és a legalkalmasabb jelöltet támogatták.

Karácsony Gergely szerint kétfajta politika jelent meg a miniszterelnök-jelöltek esetében. Vannak olyanok (a szavazók harmada), akik vállalják a 2010 előtti demokráciát. Ő azonban a kétharmadnyi ellenzéki szavazóval ért egyet, amely választ keres arra, mi vezetett 2010-hez és a Fidesz hatalomra kerüléséhez. Nem visszavágót kell most csinálni, hanem fel kell építeni a jövőről szóló szövetséget. Elsősorban a bizonytalanoknak kell felmutatni, hogy képesek egy új Magyarországot építeni. 

Három alapvető dologra hívta fel a figyelmet:

Mi kell a kormányváltáshoz?

Karácsony szerint 

ő az a személy, aki le tudja váltani Orbán Viktort.

És ő az az ember, aki képes lesz elvinni az embereket nagy tömegben szavazni. Három kormányfőjelölt maradt, de úgy véli, hogy Dobrev Klára egy olyan párt jelöltje, amely a pártok versenyeként élte meg az előválasztást. Megverve a többieket azt gondolják, ezzel övék a jog, hogy miniszterelnök-jelöltet adjanak. Márki-Zay Péter kívülről bírálta az ellenzéki pártokat, és olyan dolgokra hívta fel a figyelmet, ami belül nem látszódott. Éppen ezért volt Karácsony képes maga a saját jelöltjét is visszavonni, amikor meghallgatta a kritikákat. A győzelemhez nem egy párt kell, hanem a pártok összefogására van szükség. Önmagát közös nevezőnek tartja a pártok összefogásához. A jövő szövetségét akarja összehozni, újra kell egyesíteni az ellenzéket, csak akkor tudnak jövőképet mutatni az embereknek.

Bár a DK háza tájáról nagy alacsonyan szállnak Karácsony felé a stukkerek, mégis felidézte, hogy 2014-ben ő is követelte a közös listát a DK bevonásával. 2019-ben pedig bár ellenfelet indított vele szemben a DK a főpolgármester-választáson, végül Karácsony győzött.

Közjogi fordulat

A Fideszt és az általa felépített politikai tömböt kell leváltani. Az elszámoltatás és az alkotmányosság érdekében is szövetségeket kell kötni. Az elszámoltatásról sokat beszélnek az ellenzéki oldalon, ám erről nem beszélni kell, hanem majd cselekedni. Úgy, ahogyan a fővárosban tettek korrupciógyanús ügyekben feljelentéseket. Az elszámoltatáshoz embereket keresnek, és ezért Hadházy Ákost kéri fel majd kormányfőként, hogy koordinálja az elszámoltatással kapcsolatos feladatokat. Márki-Zay feladata lesz új alkotmányos menetrendet kialakítani, visszaadni az önkormányzatoknak az elvett jogaikat. 

Létre kell hozni egy közjogi tanácsadó testületet, amelyben Magyarország vezető alkotmányjogászai tesznek javaslatot, hogyan lehet ismét az ország alkotmányos demokrácia. 

Uralkodás helyett szolgálat

A politika szóljon az emberek életéről, arról, hogyan lesz jobb majd az oktatás és az egészségügy. Ennek a feladatnak a megvalósításához már mindenkire szükség lesz. 

Amikor szakértői kormányról beszél, akkor ebbe beleérti más pártok hozzáértő politikusainak a bevonását. És felvetette, hogy miért ne lehetne Dobrev Klára az új Karácsony-kormány külügyminisztere. 

A feladat tehát: a teljes ellenzéket egyesíteni, győzni közösen 2022-ben és utána az embereket szolgálva jó kormányzásra készülni – zárta beszédét a Párbeszéd társelnöke, ellenzéki miniszterelnök-jelölt a budapesti Európa Hajón, ahol értékelte az előválasztás első fordulójának eredményeit

A főpolgármester előtt még Vajda Zoltán a 13-as körzet győztes képviselője is felszólalt. Ő arról beszélt, a siker titka, hogy mit kell tenni helyben és országosan. Fontos a rendszeres utcai jelenlét, a kilépés a virtuális térből, mert a személyes munkát semmi sem pótolja. Helyi aktivisták segítették a kampányát mindenféle párttól, de voltak civilek is. A Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatottjaként indult, de maga mögött tudhatta az MSZP–LMP és az Új Kezdet támogatását is. Hogyan tovább? A második forduló tétje szerinte óriási. Hiszen Orbán Viktormaga mondta, hogy 2030-ig tervez. Az ellenzéki oldalon szövetségre vannak ítélve, és ezt a második fordulóban is meg kell kötni. Ezért fontos a szövetség Márki-Zay Péterrel, és mindent megtesz, hogy ne Dobrev Klára legyen a közös miniszterelnök-jelölt, de ha mégis ő lesz, akkor pedig őt is támogatni fogja.

Márton Roland, Székesfehérvár győztes képviselője arról beszélt, hogy ott helyben a közszolgáltatások színvonalát kell emelni, és akkor helyben lehet tartani az okos koponyákat, meg lehet akadályozni az agyelszívást. Mint mondta, látta, ahogy napról napra egyre többen csatlakoztak hozzájuk az előválasztás alatt. A szolidaritás és a testvériség határait ki kell tolni, mert csak ez alapján lehet összefogni. Nagyon sokan vagyunk, akik elégedetlenek, és nagyon sokan vagyunk elégedetlenek - mondta, majd hozzátette: egyre többen szeretnék már, hogy az ország 99 százalékának is legyen esélye a boldogulásra.

Támogatói beszédek is voltak

Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője arról beszélt, hogy az előválasztás első fordulója nyomán szinte egész Buda egy zöld–lila koalíció lett. Jöhet a zöldreform, mert az élet minden területén zöldfordulatra van szükség, így a kormányfőnek is zöldpolitikusnak kell lennie. Ez pedig szerinte Karácsony Gergelyt jelenti. Kérdésre válaszolva megerősítette, bízik abban, hogy mégis összejön egy kétharmados ellenzéki parlamenti választási győzelem. Márki-Zayt idézve egy szakadék mélyéről kell majd jövőre kimászni, ha győz az ellenzék. Ahhoz, hogy kikerüljünk, kell egy jó mászó, akiben mindenki bízik, és ez pedig Karácsony Gergely lehet csak. 

Bod Péter Ákos, az MMM egyik alapítója, aki önmagát konzervatív személyiségnek tartja, úgy vélte, manapság nincs mit konzerválni, mert olyan sok jó nem marad ránk a mögöttünk lévő 11 év után. Sok konzervatív bizonytalan van az országban, és nem szabad őket elriasztani. A gazdasági problémák közül a bizonytalan költségvetést emelte ki. Ha megvan a szavazói felhatalmazás, akkor az új kormányzatnak el kell kezdenie egy új Magyarországot építenie. Ennek záloga pedig az az új generáció, amely most került be a politikába. Ők már nem akarják visszahozni a 2010 előtti időszakot. Utalt arra is, lehet csábítás, hogy egy huszáros megoldással átvágjanak jogi problémákat, viszont mindig a jog mentén kell döntéseket hozni, és erről az útról nem szabad letérni.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok