Index Vakbarát Hírportál

A közelben sem volt a gyermek, akit állítólag bántalmaztak a dunaalmási botrányóvodában

2021. október 4., hétfő 09:44

Szombaton derült ki, hogy tömeges felmondás indult meg egy dunaalmási óvodában azután, hogy az egyik alkalmazottat gyermekbántalmazásra hivatkozva kirúgták.

A Népszava szerint ennek következtében már csak az intézményvezető, a helyettese, egy pedagógiai asszisztens és egy takarítónő maradt az intézményben maradt 40 gyermekre. A botrány miatt 20-at már kivettek a szülők az óvodából. 

Nyáron kaptunk új vezetőket, s eleinte minden rendben ment, de azóta elmérgesedett a helyzet, nagyon feszült a hangulat az oviban. Több mint 15 éve dolgozok itt, de ilyet még nem tapasztaltam. Az önkormányzatnak is jeleztük, hogy az új vezetéssel nem tudunk együtt dolgozni, de hiába, nem történt semmi, ezért döntöttünk a felmondás mellett

– nyilatkozta most az egyik óvodapedagógus az eset mögött rejlő konfliktussal kapcsolatban. Hozzátette: a kirúgott munkatársuknak azért kellett távoznia, mert túl „határozottan” nyilvánította ki véleményét. 

Ollé Árpád polgármester az esettel kapcsolatban korábban azt írta a Facebookon, hogy szerinte az új vezetés által megvalósított változásokra a törvényi kötelezettségből adódóan is szükség van. Mint írta, az új vezetők tapasztalt pedagógusok, a változások pedig „országos iránymutatáson” alapulnak. Az egyik szülő ugyanakkor nemrég nem túl pozitívan nyilatkozott a Kemmának az új vezetésről:

Ledegradálták az ovit, a nevelőket, a gyerekeket, hogy a múltban itt semmilyen nevelési munka nem zajlott. Ezzel szemben egy ismerősöm egy évvel nagyobb gyereke a pesti agglomeráció katolikus ovijában nem tart ott nevelési szintben, mint az én gyermekem. Tehát szerintem nagyon is jól nevelték eddig a dunaalmási oviban a gyerekeket!

– mondta, majd kifejtette: az új vezetés célja az lett volna, hogy „életre neveljék” a gyermekeket, és ennek jegyében például verseket sem kellett volna tanulniuk. „Ám én úgy gondolom, hogy majd mi, szülők, neveljük őket az életre, az óvoda inkább készítse fel őket az iskolára – tette hozzá.

A gyermekbántalmazás gyanújával kapcsolatban az állítólagosan érintett gyermek szülője feljelentést tett a rendőrségen. Mindez azért érdekes is, mert állítólag

a család épp nyaralt akkor, amikor az óvoda vezetése szerint sérelem érte a gyermeket.

Egy másik szülő viszont tagadta, hogy gyermekbántalmazás történt volna, és felháborítónak nevezte, hogy az óvónőt ezzel vádolták meg. 

Rovatok