Index Vakbarát Hírportál

Becsületsértésben találták bűnösnek Donáth Lászlót

2021. október 5., kedd 14:21

Ítéletet hirdetett kedden a szexuális zaklatással vádolt lelkész, Donáth László ügyében a II-III. kerületi bíróság. A korábbi MSZP-s országgyűlési képviselőt a zaklatás mellett könnyű testi sértéssel is vádolták. 

Mandiner arról ír, hogy Donáth Anna momentumos EP-képviselő édesapját csak a becsületsértésben találták bűnösnek. Emellett hatszázezer forint pénzbüntetést kell fizetnie, a bíróság pedig megszüntette a folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatti eljárást.

A vádirat szerint a vádlott vezetői pozíciójával és hatalmi helyzetével visszaélve 2017 májusától kezdődően a sértettet, aki takarítónőként dolgozott az egyházi fenntartású csillaghegyi intézményben, félreeső helyeken munkavégzés közben több alkalommal akarata ellenére testszerte megérintette, és szexuális tartalmú ajánlatokat tett neki.

Donáth László egy szeptemberi vallomásában visszautasította, hogy könnyű testi sértést követett volna el, és azt is tagadta, hogy szexuális ajánlatokat tett volna a nőnek, valamint hogy fogdosta volna. A vádirat szerint a sértett egy másik alkalommal a takarítóeszköz-tároló kocsit egy festmény előtt hagyta, annak ellenére, hogy ezt a vádlott korábban megtiltotta számára. Amikor a vádlott észlelte, hogy a sértett megszegte az utasítását, felelősségre vonta, majd megfenyegette, és két kézzel megfogta a nyakát, amit kis erővel rövid ideig meg is szorított. Az okozott sérülésről látlelet készült, amely a sérülést nyolc napon belül gyógyulónak minősítette.

A bíróság még februárban tárgyalás megtartása nélkül meghozott büntetővégzésben mondta ki bűnösnek Donáth Lászlót, és másfél év szabadságvesztésre ítélte, melynek két és fél év próbaidőre függesztette fel a végrehajtását.

A vádlott az elsőfokú ítéletet tudomásul vette, az ügyészség azonban fellebbezett a bűnösség megállapítása, illetve súlyosbítás érdekében. Az ítélet nem jogerős.

Rovatok