Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk, hogy változik a védettség a harmadik oltás után

2021. október 6., szerda 21:08

Összesen 11 fővárosi idősotthonban vizsgálták meg 1002 ellátott és 503 munkavállaló antitestszintjét. Az adatgyűjtés lehetővé tette a két és a három oltással rendelkezők ellenanyagszintjének célzott vizsgálatát is − írja közleményében a budapesti önkormányzat.

A felmérés célja az volt, hogy átfogó általános képet lehessen kapni az intézményekben lakók és az intézmények munkatársai koronavírussal szembeni védettségi státuszának egyik fontos alkotóeleméről az IgG neutralizáló antitestszint meghatározásával. A vizsgálatban a részvétel önkéntes volt.

A vizsgálatból kiderült, hogy az 1002 ellátott közül 960-an rendelkeznek megfelelő szintű antitestekkel, míg az 503 munkavállaló közül 491-en. Ez azt jelenti, hogy az ellátottak 95,81 százaléka, a munkavállalók 97,6 százaléka védett a koronavírus-fertőzés ellen.

A szakemberek külön vizsgálták azokat, akik két koronavírus elleni oltást vettek fel, és azokat is, akik már hármat kaptak. Ennek alapján a két oltás után ellátottak 93,42 százaléka, a harmadik oltással is rendelkezőknek viszont 99,24 százaléka bír a védettséghez szükséges antitestszinttel.

A munkavállalók esetében a kétszeresen oltottak 99,02 százalékának, illetve a három oltással rendelkezők 100 százalékának van a védettséghez szükséges antitestszintje.

A vizsgálatok eredményeként mind az ellátottak, mind a munkavállalók esetében jól látható az ellenanyagszint emelkedése a harmadik oltás után. A harmadik oltással is rendelkező munkavállalók esetében nem találtak olyan személyt, aki ne rendelkezne a védettséghez szükséges antitestszinttel.

(Borítókép: Komka Péter / MTI)

Rovatok