Index Vakbarát Hírportál

Elvették a Mi Hazánktól a pártirodát Józsefvárosban

2021. október 6., szerda 19:46

Elvette a józsefvárosi önkormányzat a Mi Hazánk Mozgalom irodáját, mivel a párt egy „Nem lehetünk cigányország” feliratú plakátot helyezett ki az épületre.

A Józsefvárosi Újság szerint az önkormányzat tulajdonosi, vagyongazdálkodási és közterület-hasznosítási bizottsága egyhangúlag 5:0-s szavazati aránnyal döntött amellett, hogy 

megvonják a Mi Hazánktól a József körút 43-as szám alatti házban az irodahasználat jogát, és felmondták a velük kötött bérleti szerződést.

A bizottság szerint a szervezet József körúti irodájának ajtajára a Mi Hazánk Mozgalom tagjai egy „Nem lehetünk cigányország” szöveggel ellátott plakátot helyeztek ki. A plakátnak híre ment a kerületben, és sokan felháborodtak a történtek miatt.

Nem tűrhetjük, hogy közös tulajdonunkat akár a józsefvárosi cigányok, akár más közösséggel szembeni uszításra használják

– mondta az esettel kapcsolatban Sátly Balázs LMP-s politikus. Később Pikó András polgármester is hasonlóan nyilatkozott. Az ellenzéki politikusok mellett a helyi Fidesz-frakció is egyetértett abban a kerületi városvezetéssel, hogy elfogadhatatlan egy ilyen tartalmú mondat közzététele:

a Józsefvárosi Fidesz elítél minden sértő és gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilvánulást a cigánysággal szemben, és kiáll a józsefvárosi cigány társadalom mellett.

Az ülésen jelen volt Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa is, aki a korábban több helyen hangoztatott érveivel igyekezett rábírni a bizottságot a döntés megváltoztatására. Az ülés után azt mondta: feljelentést fognak tenni az önkormányzat ellen hivatali visszaélés miatt. Az irodájuknak pedig új helyet keresnek, de ezentúl szigorúan magánszemélytől fognak bérelni – tette hozzá.

A felháborodást keltő plakátot hétfő délután le is fújták festékkel.

Rovatok