Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktornak igaza volt az egykori amerikai nagykövet szerint

2021. október 6., szerda 15:31

Orbán Viktor tizenegy éves kormányzása Magyarország demokratikus történetének egyik legsikeresebb időszaka − írta David Cornstein, az Egyesült Államok volt magyarországi nagykövete (2018–2020) a Newsmax című konzervatív amerikai magazinban megjelent véleménycikkében, amelyet az MTI szemlézett.

A volt nagykövet szerint a magyar emberek szeretik az amerikaiakat, az országnak virágzó gazdasága van, miközben a megélhetés körülbelül feleannyiba kerül, mint más európai országokban. Megjegyezte, hogy az amerikai médiában megjelent cikkek alapján nem ilyen kép rajzolódik ki, és ha azok alapján döntött volna, valószínűleg nem fogadta volna el a nagyköveti tisztséget.

Ahogy szövetségeseink többsége, Orbán kormánya sem tökéletes, de a miniszterelnök a nemzet hosszú távú érdekeit szem előtt tartva, az észszerűség mentén határozza meg politikája körvonalait

− fűzte hozzá a volt amerikai nagykövet, aki szerint a magyar kormányfő a vállalkozás szabadságának biztosításával, a szabályozások csökkentésével, az adócsökkentéssel és egyéb olyan lépésekkel, amelyekkel Donald Trump előző amerikai elnök is egyetértene, fellendítette a gazdaságot.

A járvány előtt a hazai össztermék, a GDP növekedése alapján Magyarország Európa legjobban teljesítő országai közé tartozott. A munkanélküliségi ráta példátlanul alacsony, mindössze 3,7 százalék − emlékeztetett David Cornstein.

A volt nagykövet dicsérte a magyar családpolitikát. Cikkében a migrációs nyomás amerikai kezelésével a magyar hozzáállást állította szembe.

Ő volt az első európai politikus, aki hangosan kimondta, hogy a gyökeresen eltérő háttérrel rendelkező emberek bevándorlása nemkívánatos dolog. Orbánnak igaza volt

− tette hozzá a volt nagykövet.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban élőkből gyakran rosszallást vált ki Budapest és Moszkva szoros viszonya. Ugyanakkor az Oroszországtól energetikailag függő Magyarország számára biztonsági szempontból elengedhetetlen, hogy kulturált viszonyt ápoljon Moszkvával − vélekedett a politikus.

Rovatok