Index Vakbarát Hírportál

Arató Gergely: Szokatlan eszközök kellenek a jogállam helyreállításához

2021. október 7., csütörtök 19:06

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, Budapest 9. számú egyéni választókerületének előválasztási győztese volt az Index Kibeszélő című műsorának eheti vendége. A politikussal beszélgettünk többek között az előválasztás második fordulójáról, a kampányról,

Abszolút elégedett vagyok

– mondta Arató Gergely, a DK elnökségi tagja a részvételi számokat firtató kérdésünkre. Az előválasztás első fordulójában az összes választó nyolc százaléka (több mint 630 ezer állampolgár) vett részt, ez megfelel a francia vagy az olasz előválasztási részvételi aránynak – mondta a politikus. 

Bár a második forduló tétje már a legtöbb választó számára világos, jelöltből is kevesebb van, így nehéz szerinte megbecsülni a várható részvételi arányokat.

Arató Gergely: Szokatlan eszközök kellenek a jogállam helyreállításához

Arató a lebonyolítás kezdeti zavarait azzal magyarázta, hogy mindent az alapoktól kellett kitalálniuk a civileknek, míg például Amerikában az előválasztást is az adott állam szervezi meg. Reményei szerint a második forduló eredménye egy nap alatt megszülethet.

A DK jelöltjei a vidéki választókörzetekben is nagyon jó eredményeket értek el, Dobrev Klára a 106 egyéni körzetből 85-ben nyert. Arató szerint ebben a jól kiépített aktivista hálózatuknak nagy szerepe volt. A DK adta a legtöbb aktivistát a választás lebonyolításához is.

Több mint 10 éve dolgozunk azon, hogy a Demokratikus Koalíció egy nagy, országos lefedettséggel rendelkező párt legyen. 

A kampánystratégia része volt, hogy Dobrev Klára ne szoruljon be Budapestre, se a nagyvárosokba, például Áporkán is ott volt, pedig ott csak 32 emberrel találkozott. Ennek az volt az üzenete, hogy a DK-nak az egész ország fontos. Arató emlékeztetett, a választáson eddig a legjobb eredményt a DK érte el, ezzel világos politikai alternatívát kínáltak fel a választóknak.

Abban a helyzetben voltunk, hogy két, országosan ismert politikusunk is van, akik más-más közönségnek más-más helyszíneken tudták a DK üzeneteit népszerűsíteni.

A többi aspiráns eredményeit nem kommentálta, inkább azt emelte ki, hogy a legnagyobb siker a jelöltek kiválasztását illetően a „füstös szobák”, azaz a háttéralkuk módszerének elhagyása lett. Ezzel az ellenzéki választók lehetőséget kaptak arra, hogy valódi kampányban, a jelöltek és programjaik ismeretében hozhassanak döntést.

Arra a felvetésre, hogy három miniszterelnök-jelölt szerint sem lehet Dobrev Klárával legyőzni Orbán Viktort, azt válaszolta

mind a Medián, mind a Závecz kutatása azt mondta, hogy Dobrev Klárát legalább annyira alkalmasnak találják Orbán Viktor legyőzésére, más kutatások szerint pedig jobban alkalmasnak látják, mint bármelyik vetélytársát.

A Gyurcsány-ellenes Fidesz kampánnyal – Arató szerint – csak a hardcore fideszes szavazók mozgathatók meg, azonban a választást nem ők, hanem a bizonytalanok fogják eldönteni. Azok, akik ma még azt mondják, hogy a politikában nem képviseli őket senki. 

Arató Gergellyel beszélgettünk még többek között arról is, hogy:

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézheti meg, a beszélgetés podcast verzióját pedig alább érhetik el. 

(Borítókép: Arató Gergely az Index stúdiójában. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok