Index Vakbarát Hírportál

Kormány által támogatott hackertámadást jelez a Google hazánkban

2021. október 7., csütörtök 15:43

Államilag támogatott hackertámadásra figyelmeztet a Google – legalábbis erről számolt be Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője és Lőke András, az Ittlakunk.hu felelős szerkesztője is.

„A Google a kormány által támogatott támadókat észlelt, akik megpróbálják ellopni a jelszavát” – szólt a figyelmeztetés mindkét esetben, amikor a felhasználók beléptek Gmail-fiókjukba.

A szöveg folytatódik. Hozzáteszik, elképzelhető, hogy téves riasztásról van szó, egyébként pedig a Gmail-felhasználók kevesebb mint 0,1 százalékával fordul elő hasonló. A támadásról viszont nem adnak további információt, mivel azzal a támadóknak nyújtanak segítséget, akik változtathatnak a taktikájukon.

Az ilyen jellegű figyelmeztetéseket 2012 óta küldik ki a Google biztonsági blogja szerint, a támadás elsődleges célpontjai pedig újságírók, aktivisták, politikusok lehetnek, akik világszerte kiállnak valami mellett.

Nem mehetünk bele a részletekbe anélkül, hogy ne adnánk ki olyan információkat, amelyek hasznosak lennének ezeknek a rosszindulatú szereplőknek, de részletes elemzésünk, valamint az áldozatok jelentései arra utalnak, hogy államok vagy államilag támogatott csoportok érintettek

– írj a Google, miért kormány vagy állam által támogatott a hackertámadás.

Rovatok