Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nem lehet pótolni a Velencei-tó vizét

2021. október 7., csütörtök 13:25

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtöki tájékoztatása szerint vízminőségi problémák, a magas klorofilltartalom miatt egyelőre nem kezdhető meg a Velencei-tó vízpótlása a Pátkai-tározóból – írja az MTI.

Az OVF közlése szerint befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének öt napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata, amely annak kiderítését célozta, hogy a Pátkai-tározóból a Velencei-tóba történő vízeresztés során milyen vízmennyiségi és vízminőségi változások következnek be.

A vízügyi szakemberek vízminőségi mérései elsősorban arra irányultak, hogy a tározóban lévő, a határértéket több mint kétszeresen meghaladó klorofillkoncentráció milyen mértékben változik a Császár-vízbe juttatva, de a tóba vezetett víz minősége számottevően nem javult, annak klorofilltartalma érdemben nem változott meg.

A vizsgálati eredmények alapján a Velencei-tó vízpótlása a tározóban lévő vízminőségi határértékig nem kezdhető meg, mivel az nagy kockázatot jelent a tó vízminőségére és élővilágára. A Pátkai-tározóban a klorofilltartalomnak köbméterenként 75 gramm alá kell esnie, de jelenleg 160-180 grammos értékeket mértek. Mint írták, a csapadékosabbra forduló időjárás és a tartós lehűlés várhatóan kedvezően hat majd a klorofillkoncentráció csökkenésére, a vízpótlás pontos ideje a meteorológiai folyamatoktól függ. 

Jó hír, hogy a vízgyűjtőre és a tó felületére hullott csapadéknak köszönhetően a Velencei-tó Agárdnál az elmúlt napokban több centimétert emelkedett, a csütörtök reggeli legfrissebb adat szerint a vízállás 79 centiméter – jelezték.

Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár egy hónappal ezelőtti közlése szerint a kormány 

kész támogatni egy olyan átfogó és komplex megközelítésű vízügyi intézkedési tervet, amely figyelemmel van az ivóvíz-biztosítási, árvízvédelmi és az öntözési szempontokra is. Ennek a tervnek az előkészítése több szakmai szervezet és szakértő bevonásával már folyamatban van.

Korábban Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos volt az, aki elárulta, hogy negyvenmilliárd forintra lenne szükség a Velencei-tó megmentéséhez, azonban a kormány a pénzt most inkább a gazdaság újraindítására fordítja, ezért a megmentést célzó beruházást elhalasztják.

Egy szeptemberi hír szerint több mint 43 milliárd forint közpénzből épül 19 ezer négyzetméteres sportközpont a Velencei-tónál, miközben a tó megmentésére egyelőre 10 milliárd forintot sem áldoz a kormány.

Rovatok