Index Vakbarát Hírportál

Indul a fűtési szezon, lakástűz és szén-monoxid-mérgezés veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem

2021. október 8., péntek 09:51

Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik, idén már 702 alkalommal riasztották a tűzoltókat. Ősszel és télen ráadásul a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma is megnő, idén már 14-en vesztették életüket emiatt.

A hivatalos fűtési szezon október 15-én kezdődik, viszont a hűvösebbre fordult időjárás miatt sok helyen már befűtöttek.

Azok, akik meg nem ellenőriztették kéményüket és fűtőeszközeiket, ezt ugyan még mindig megtehetik, de ilyenkor terheltek a szakemberek és hosszabb a várakozási idő – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom.

Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes.

A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt. Településtől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést. 

Azt, hogy mennyire fontos az ingyenes lakossági kéményseprés lehetőségével élni, mutatja a tény, amely szerint a tűzoltókat 

idén már 702 kéménytűzhöz riasztották.

Az ilyen esetek leggyakoribb oka, ha nincs megfelelően kitisztítva és a kémény belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad. Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik.

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, ha nem kap elég friss levegőt.

Ha nem megfelelő a levegő-utánpótlás, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat.

Idén már 14 ember halt meg emiatt.

Évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket. Ezek hőtermelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásukból lakástűz, vagy szén-monoxid-mérgezés lehet.

Szintén fontos minden nyílt égésterű fűtő-és vízmelegítő eszköz mellé egy szén-monoxid-érzékelőt helyezni.

(Borítókép:  Füstölő kémény Salgótarjánban 2018. november 14-én.  Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok