Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor már reggel kitette, hogy kinek mennyivel nő a bére

2021. október 9., szombat 09:49 | aznap frissítve

A miniszterelnök a közösségi oldalára feltett képpel illusztrálta, mennyivel emelkedik jövő évtől a közszolgálati dolgozók fizetése. A legtöbb szférában 20 százalékos növekedésre lehet számítani, az ápolók még erre is rávernek 1 százalékkal. 

Orbán Viktor a pedagógusoknak járó béremelés mértékét már csak a poszt szövegeként tüntette fel, ők – ahogy a végére sorolás és a kisebb betűk is sejtetik – a többiekének csak a felét, 10 százalékot kapnak. 

Az elmúlt években a közszférában nagymértékben nőttek az átlagkeresetek, és az egészségügy volt az első olyan terület, ahol 2010 után béremeléseket hajtott végre az Orbán-kormány, amelynek ígérete szerint 2022-re egy ápoló átlagosan 

két és félszer annyit fog keresni,

mint a bérrendezési program előtt. Ez az emelés több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozót érint, aki állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású járó- vagy fekvőbeteg-ellátási intézményben vagy az alapellátásban dolgozik, tehát például rendelőintézetben, kórházban, védőnői szolgálatnál, az Országos Vérellátó Szolgálatnál vagy a mentőknél. Az ápolói béremelésre

fordított a kormány − közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A tárca külön kitért a a kulturális szektorban dolgozók bérfejlesztésére.

A jövőre életbe lépő béremelés célja, hogy elősegítse az eredményes kulturális feladatellátást, és támogassa a kulturális szférában dolgozók pályán tartását

− írták. Az Emmi szerint ez segít a fiataloknak, hogy olyan hivatást találjanak a kultúra különböző területein, ami nemcsak munkahelyet, de célt, elhivatottságot is ad a kezükbe.

Orbán Viktor tegnap jelentette be az átfogó bérreformot a Kossuth rádiónak adott hagyományos péntek reggeli interjújában. A kormányfő szerint a pedagógusoknak igazuk van akkor, amikor bérrendezést követelnek, de ennek feltételei vannak.

Most éppen sztrájkra készülődnek, ha jól látom

– mondta, hozzáfűzve, hogy azért próbálnak megegyezni velük. Ami már csak azért is fontos lenne, mert a tanárhiány egyre nagyobb problémát okoz az iskolákban. 

Rovatok