Index Vakbarát Hírportál

Megér néhány tízezer forintot, hogy kiderüljön, milyen döntéseket hozott a Fidesz-kormány az MVM-ről

2021. október 14., csütörtök 09:29

Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek 15 napja van, hogy kiadja a Magyar Villamos Művek Zrt.-t érintően 2019-ben és 2020-ban hozott összes, kitakarások nélküli tulajdonosi határozatot Tóth Bertalan MSZP-társelnöknek – írja a Népszava a Fővárosi Törvényszék első fokú döntésére hivatkozva.

Tóth Bertalannak 54 416 forint költségtérítést kellene fizetnie, míg Mager Andrea 127 ezer forint perköltséggel tartozik neki.

Az MSZP-társelnök a költségekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy néhány tízezer forintot készek kifizetni, hogy kiderüljön, milyen döntéseket hozott a Fidesz-kormány az MVM-ről, például mikor és milyen határozatok születtek a Mátrai Erőmű megvásárlásával Mészáros Lőrinc veszteségeinek kipótlására, és hogyan készítették elő a köztulajdonban lévő MVM privatizálását.

Mindenkinek joga tudni, miért, hogyan és kinek akarja átjátszani a Fidesz az egyik legértékesebb nemzeti vagyonunkat

– mondja Tóth Bertalan, aki elsősorban a Mátrai Erőmű nagyjából két évvel ezelőtti megvásárlásával kapcsolatban kért ki közérdekű adatokat az MVM-től, valamint az állami tulajdonosát képviselő Mager Andreától.

Bár kapott is néhány dokumentumot, rengeteg információt kitakartak, és egyre inkább úgy tűnt, hogy valamiért titkolják az MVM-nek a Mátrai Erőmű megvásárlására adott engedélyt. Mager Andreáék a veszélyhelyzetre hivatkozva előbb haladékot kértek, majd 259 ezer forintos költségtérítést igényeltek Tóth Bertalantól, aki perre vitte a vitát.

A bíróság pedig első fokon helyt adott a kitakarásmentes adatok iránti kérelemnek, ám másodfokon minden bizonnyal folytatódik a per.

Rovatok