Index Vakbarát Hírportál

Nagyüzemben gyártották a hamis oltási igazolványokat Győrben

2021. október 15., péntek 16:06

Egy rutinellenőrzés buktatta le azokat a csalókat, akik a magyar-szlovák határ közelében nagy mennyiségben hamisítottak magyar védettségi igazolványokat – olvasható a rendőrség portálján

A police.hu beszámol róla, hogy a rendőrök egy szlovák rendszámú gépkocsi szintén szlovák állampolgárságú sofőrjét és utasát ellenőrizték idén augusztusban Vámosszabadi közelében, a 14-es számú főúton. 

Az egyik utas egy hamis magyar védettségi igazolványt adott át ellenőrzésre az egyenruhásoknak, majd a későbbi csomag- és ruházatátvizsgáláskor az autót vezető férfi nadrágjából további kilenc, hamis védettséget igazoló okmány került elő.

A járőrök mindkettőjüket elfogták, mindkét szlovák állampolgár elismerte a bűncselekmény elkövetését és vallomást is tettek. A nyomozás ezzel nem állt meg, a Győri Rendőrkapitányság és a megyei rendőr-főkapitányság felderítői további információkat gyűjtöttek, tanúkat kutattak azért, hogy a hamis okiratok, okmányok készítőit is kézre kerítsék.

A rendőrök 2021. október 12-én az esti órákban Győr-Ménfőcsanakon elfogták a 47 éves G. A. Zeuszt, és a 41 éves F. Lászlót, akik a gyanú szerint a hamis igazolványokat gyártották. A helyszínen, illetve a feltételezett elkövetők Kálvária úton bérelt irodájában tartott kutatáskor a nyomozók 

már elkészült és névre szóló, a gyanú szerint hamis magyar védettségi igazolványokat találtak, valamint ezen okmányok készítéséhez szükséges több száz plasztikkártyát és egy kártyanyomtatót is lefoglaltak.

Emellett 60 darab különböző méretű, nyomtatott Covid-19 oltási igazolásra, illetve kábítószergyanús anyagra bukkantak a nyomozók.

A férfiakat elfogták, a rendőrkapitányságon előállították, ahol F. Lászlónál az alkalmazott drogteszt pozitív értéket mutatott, ezért őt a nyomozók készítéssel elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kábítószer birtoklásának vétsége miatt – őrizetbe vétele mellett – gyanúsítottként hallgatták ki. Társát, G. A. Zeuszt szintén őrizetbe vették, és őt is készítéssel elkövetett közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

Rovatok