Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely kabinetfőnöke szerint a kormány lakáspolitikája kiköltözéspárti

2021. október 19., kedd 15:26

Budapestről tavaly több mint 84 ezer ember költözött el, a fővárosba máshonnan beköltözőkkel együtt is 16 ezerrel csökkent a város lakossága. Mintha Soroksár lakosságának 70 százaléka tűnt volna el a fővárosból – festett drámai képet Balogh Samu, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke közösségi oldalára írt bejegyzésében.

A kiköltözők közel fele, 38 ezer fő Pest megyében talált új otthont, túlnyomó többségük azonban továbbra is Budapestre jár dolgozni, tanulni, a főváros szolgáltatásait veszi igénybe, hiszen az agglomerációs települések nincsenek felkészülve ekkora roham kiszolgálására. 

Balogh Samu megjegyzi, a Budapestre irányuló ingázás egyre több szmogot és torlódást jelent a Budapesten élőknek, miközben az ingázók is egyre nehezebben közlekednek nap mint nap. 

Ez a folyamat nem magától történik, hiszen a kormány lakáspolitikája fűti az agglomerációs kiköltözést, ráadásul az elmúlt évtized autó- és betonpárti városfejlesztése sem tette vonzóbbá Budapestet. Az elővárosi vasútfejlesztés fontos, de önmagában csak szépségtapasz a kiköltözés problémájára.

A főváros vezetése nem kiszolgálni, hanem megállítani és megfordítani akarja ezt a folyamatot. Erről szól Budapest városfejlesztési stratégiája, az Otthon Budapesten. A célja az, hogy széles körben megfizethető lakhatás biztosításával, valamint a város élhetőségének növelésével, visszacsábítsák az embereket Budapestre. 

Az agglomerációba költözés miatt előálló közlekedési probléma a kormány előtt is ismert, ennek megoldását várják az új buszsávok kialakításától, a jelenleg is zajló kötöttpályás közösségi közlekedés-, illetve a  várostérségi és elővárosi vasúti közlekedés fejlesztésétől.

Rovatok