Index Vakbarát Hírportál

Kovács Zoltán: idén ismét már előző nap elkezdődnek az ünnepi megemlékezések

2021. október 19., kedd 14:15

Az október 23-i ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs kedden elfogadta a központi rendezvények biztosítási tervét. M iként korábban már több rendezvény – mint például a Szent István napi eseménysorozat vagy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus – esetében, úgy a mostani nemzeti ünnep rendezvényeire, valamint a jövő heti mindenszentek és halottak napi megemlékezésekre sem lesznek érvényesek a koronavírus-járvány miatti korlátozások – jelentette be Kovács Zoltán. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte, hogy a járványügyi szakemberek szerint korlátozások nélkül is biztonságosan lebonyolíthatók az ünnepi rendezvények.

Ismertetése szerint idén ismét kétnapos megemlékezéssorozattal készülnek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára. A központi rendezvények már október 22-én, pénteken elkezdődnek a műegyetemi emlékműnél, ahol a Rákóczi Szövetség képviselői is csatlakoznak a megemlékezéshez, majd együtt vonulnak át a műegyetemi ünnepségre. Onnan indul el a hagyományos fáklyás menet a Bem térre, ahol 17 órakor kezdődik a megemlékezés.

Másnap, október 23-án d élután rendhagyó helyszínen, az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán felállított színpadnál folytatódik a megemlékezés, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.  Kovács Zoltán kiemelte, nem véletlen a helyszínválasztás.

15 évvel ezelőtt, az 50. évfordulón a békés emlékezőket és ünneplőket brutális rendőrrohammal verték szét ezen a helyen. Erre is reflektál az állami rendezvény 

– fogalmazott az államtitkár, aki 2006. október 23-át a modernkori magyar történelem legszégyenteljesebb napjának nevezte.
 
Ehhez az ünnepséghez csatlakozik a Műegyetemtől induló Békemenet is, de az nem az állami rendezvények része. Ezzel együtt a hatóságok biztosítják az ünnepi rendezvények, így a Békemenet békés, biztonságos, zavartalan lebonyolítását is.

A Terror Háza Múzeumnál, az Új köztemető gyászparkjában, a 300-as parcellánál és a Kossuth téren is lesznek elemei a központi rendezvényeknek.  Az  operatív törzs információi szerint összesen csaknem félezer olyan rendezvényt tartanak, amely a gyülekezési törvény hatálya alá esik, de  az államtitkár nem tud róla, hogy  bármilyen párhuzamosan tartott esemény megzavarná a központi programokat.

Rovatok