Index Vakbarát Hírportál

Faléccel verte áldozatát, a nyakára is rálépett, mert lefeküdt aludni

2021. október 20., szerda 16:40

Védekezésre képtelen személy sérelmére különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Győri Ítélőtábla azt a férfit, aki két éve megölte lakótársát Veszprém megyében.

A döntéssel a bíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék határozatát 

– mondta el Molnár Andrea, a táblabíróság elnökhelyettese.

Az elkövetéskor 48 éves vádlott és az 54 éves sértett szívességi lakáshasználóként laktak együtt Balatonfűzfőn. 2019. augusztus 22-én délelőtt közösen dolgoztak a ház körül, majd a sértett férfi szeszes italt vásárolt, és annak elfogyasztása után lefeküdt. A vádlott közben üzemanyagért ment a benzinkútra, majd hazatérve felháborodott azon, hogy a sértett abbahagyta a munkát. 

Emiatt ököllel és egy faléccel testszerte bántalmazta, rálépett a nyakára és a mellkasára, majd az udvaron a hátsó fészerhez húzta, mert azt a látszatot akarta kelteni, hogy a férfit a fészerben baleset érte.

Ezt mondta a szomszédnak is, aki értesítette a mentőket. Ők viszont már csak azt tudták megállapítani, hogy a férfi belehalt sérüléseibe.
    
Az elsőfokú bírósági eljárásban a szakértők megállapították, hogy a vádlott a földön fekvő, védekezésre képtelen férfit folyamatosan, hosszú időn keresztül, „az átlagosat lényegesen meghaladó, rendkívüli embertelenséggel, brutalitással bántalmazta”.

Az elsőfokú határozat ellen a vádlott és védője felmentésért, az ügyész súlyosításért fellebbezett. A másodfokon eljáró ítélőtábla indoklása szerint viszont az elsőfokú eljárásban helyesen állapították meg a büntetést, így azt jogerőre emelte. Ennek értelmében az elítélt legkorábban 33 év után bocsátható feltételes szabadságra.

Rovatok