Index Vakbarát Hírportál

Jóval 2000 fölött az új fertőzöttek száma, meghalt 20 beteg

2021. október 21., csütörtök 09:04

Az elmúlt napon 2361 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt húsz beteg – derült ki a kormányzati tájékoztató portál csütörtökön közzétett adataiból. Utoljára április végén volt ilyen magas az új fertőzöttek száma.

Az előző napon 1668 új fertőzöttet azonosítottak, a betegség szövődményeibe harmincan haltak bele. Kórházban 1058 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 145-en voltak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 5 929 164 volt, közülük 5 706 773 fő már mindkét oltást felvette, a harmadik oltás lehetőségével 1 millió 33 ezren ezren éltek.

Az egyre súlyosabb járványadatok miatt több szakember is indokoltnak látja újabb korlátozások bevezetését. Az RTL Klub szúrta ki, hogy korábban Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi központ osztályvezetője a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy a zárt helyeken és a tömegközlekedési eszközökön az oltottak és az oltatlanok számára egyaránt fontos lehet a maszk viselése. 

Csütörtökön 10 órakor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfót tart, amelyről az Index percről percre tudósításban számol be. Arról is beszámolunk, hogy a kormány a szerdai ülésén milyen új döntést hozott a járvány visszaszorítása érdekében.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa már augusztus közepén is beszélt arról, hogy az elsőként Indiában azonosított delta-vírusvariáns miatt el kell gondolkodni az újabb szigorításokon.

Lehet, hogy lesz egy olyan pillanat, amikor vissza kell hozni a maszkviselést a delta-mutáns miatt, hiszen ez is ugyanúgy terjed, mint a korábbi mutánsok, esetenként olyanoknál is, akik be vannak oltva

− mondta Szlávik János, aki legutóbbi interjújában is hangsúlyozta, hogy helyesnek tartja, ha valaki önszorgalomból viseli a maszkot.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint a delta-variáns sajátossága, hogy igen rövid ideig tartó kontaktus mellett is képes fertőzni. A szakember szerint azonban a maszkviselés nem pótolja az oltást. A delta-variáns roppant fertőző, megtalálja a rést a pajzson, így azok, akik eddig megpróbáltak elbújni a vírus elől, és igyekezték oltatlanul átvészelni a mindennapokat, jó eséllyel megfertőződnek − hangsúlyozta a szakember.

Időközben egyre több iskolában rendelik el a maszkviselést. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az igazgatók akkor rendelnek el szigorítást, ha sok diák hiányzik. Ez nemcsak az általános és középiskolákban terjedt el, hanem az egyetemeken is. A Miskolci Egyetemen a rektori utasítás szerint a felsőoktatási intézmény épületeiben, a közösségi helyiségekben – így az előadókban, a tantermekben, az ügyfélfogadási helyeken, a folyosókon – az orrot és szájat eltakaró maszk viselése kötelező. Ezenkívül a debreceni, a pécsi egyetem, az ELTE és a Pázmány mellett ma már az egri egyetemen, a kecskeméti Neumann János Egyetemen, a Kodolányi János Egyetem budapesti campusán és a Zeneakadémián is kötelező maszkot viselni.

A Semmelweis Egyetem öt klinikáján a járvány gyors terjedése miatt október 21-től látogatási tilalmat rendeltek el. A korlátozás a Városmajori Szív- és Érgyógyászati, a Pulmonológiai, a Belgyógyászati és Hematológiai, a Belgyógyászati és Onkológiai, valamint az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán érvényes.

Rovatok