Index Vakbarát Hírportál

Bezár az Antall József Tudásközpont

2021. október 22., péntek 10:33

Legkésőbb 2022. január 1-jén bezár az Antall József Tudásközpont (AJTK) – értesült több forrásból a Népszava.

A lap azt írja, hogy az AJTK addig mindenképpen elbocsátja az összes munkatársát, de az is lehet, hogy ez még ennél is korábban megtörténik. Egy forrásuk szerint már november 1-jéig végbemegy a zárás.

Az AJTK „sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta” a hírt. Antall-Horváth Veronika igazgató azt mondta, hogy „átszervezési folyamatok zajlanak”.

Az Antall József Tudásközpont idei utolsó programját még mindenképpen megtartják, ez október 26-án lesz. Akkor Zöld cselekvési terv és fejlesztési politika: európai és kínai perspektívák címmel szerveznek konferenciát. Ugyanakkor a bezárást jelzi, hogy gyakornoknak már nem lehet jelentkezni a központhoz a honlapon, és az ösztöndíjprogramjuk sem elérhető már a weboldalon.

A kormány szeptember végén jelentette be, hogy nem támogatják tovább az Antall József Tudásközpontot, mivel a gazdálkodásuk „nem indokolható kifizetéseket is tartalmazott, köztük olyanokat, amelyek a jó erkölccsel nem egyeztethetők össze”. Nógrádi György két héttel azelőtt távozott a központ kuratóriumának éléről a botrány miatt.

A Direkt 36 oknyomozó portál szerint a tudásközpont működési keretéből 82,8 millió forintot fordítottak a néhai miniszterelnök fia, a tudásközpontot vezető Antall Péter személyi juttatásaira. A lap információi szerint az AJTK vezetése évente 15-20 külföldi munkautazáson vett részt, és rendszerint luxushotelekben szálltak meg. Időnként alapítványi pénzből költöttek magánkirándulásokra, magánkórházra, professzionális fényképezőgépekre és márkás bőröndökre is. A magyar állam összesen mintegy ötmilliárd forintot fordított az Antall József Tudásközpontra.

(Via Népszava, Direkt36)

Rovatok