Index Vakbarát Hírportál

Kronoszkóp és útvesztő is lesz a megújuló Széna téren

2021. október 24., vasárnap 14:55 | aznap frissítve

Fővárosi forrásból, a II. kerület kivitelezésében újulhat meg a Széna tér – jelentette be a városrész polgármestere, Őrsi Gergely. A korábban VOLÁN buszpályaudvarként működő, ma építési terület státuszú közterület bezöldítenék, és a pihenő funkció mellett a hely emlékét idéző installációkkal emlékparkká alakítanák át.

Olyan köztér létrehozása a célunk, ahol jelentős mértékben nő a zöldfelület, de továbbra is jól átjárható marad, hiszen jelenleg is leginkább átközlekednek a Széna téren az emberek. De a megújuló Széna tér ennél is többről szól: emlékparkot építünk, ahol méltó körülmények között ápolhatjuk közelmúltunk emlékeit, hogy segítsük örökölt történeti traumáink közös feldolgozását.

– mondta az alapkő letételen a II. kerületi polgármester.

Helyet kap a téren három kronoszkóp, megépül az „Emlékek útvesztője” installáció, a burkolati felületbe elhelyezett vers idézetek pedig a történelmi események felidézését segítik. Egy közeli tűzfalra ’56-os eseményeket megjelenítő művészeti alkotást terveznek, a forradalom eseményeinek a koncepció szerint vízjáték állít emléket.

A Széna tér rekonstrukciójának első lépéseként időkapszulát elhelyezett el október 23-án Karácsony Gergely főpolgármester, valamint V. Naszályi Márta I. kerületi-, és Őrsi Gergely II. kerületi polgármester. 

A tér felújításáról 2018-ban még az előző fővárosi vezetés döntött, akkor 2019 júliusi munkakezdéssel számoltak, és a tervezett költségkeret 2,5 milliárd forint lett volna. Azóta húzódik a megvalósítás, mert az új városvezetés a körülmények megváltozása miatt új tervek elkészítését tartotta szükségesnek.

Rovatok