Index Vakbarát Hírportál

Budapesten nem kötelező a maszkviselés, de ajánlott

2021. október 26., kedd 16:30

Karácsony Gergely bejelentette, hogy érdemben nem jelenthet be semmit.

Bejelentést tett Karácsony Gergely kedden a budapesti járványintézkedésekkel kapcsolatban. A főpolgármester elmondta: Budapesten a helyzet nem rosszabb az országos átlagnál, de úgy érzik, itt az ideje, hogy kivegyék a részüket a járványvédelemből, és a kormányt is cselekvésre ösztökéljék.

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy tavaly ilyenkor hasonló számok mellett már komoly intézkedéseket vezettek be.

Ehhez képest ma semmilyen intézkedést nem látunk

– mondta, hozzátéve: önkormányzati hatáskörben nem tudják a maszkviselésre kötelezni a budapestieket, mert ehhez nem kaptak engedélyt a kormánytól. Pintér Sándor belügyminisztert is felkeresték ezzel kapcsolatban, de erre még nem kaptak érdemi választ. Így cselekedni csak a saját hatáskörükbe tartozó intézményekben tudnak– mondta Karácsony Gergely.

a főpolgármester ezt követően arra kérte a budapestieket, hogy hordjanak maszkot a tömegközlekedési eszközökön.

„Minden statisztika azt mondja, hogy a maszk viselése a közösségi közlekedésen előnyös” – mondta, hozzátéve: a BKK a következő időben minden felületen „nagyon hangsúlyosan” fogja kérni a budapesti utazókat, hogy viseljék a maszkot. „Ma ennyit tudunk tenni”, emellett arra kérjük a kormányt, hogy fontolja meg a maszkviselés kötelezővé tételét – mondta Karácsony Gergely.

A fővárosi fenntartású intézményekben bevezetett intézkedéseket Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes ismertette. Elmondta, hogy a fővárosi fenntartású idősotthonokban kijárási tilalmat vezetnek be. 

November 2-tól kezdve kizárólag a családhoz távozhatnak majd az intézményekből az idősek – mondta.

Hangsúlyozta azt is, hogy a családhoz az ünnepekre hazatérhetnek, de csakis védettségi igazolvánnyal rendelkező hozzátartozóval távozhatnak majd az idősek. Viszont ha visszaérkeznek, a többi lakó érdekében izolálni fogják őket. 

A főpolgármester-helyettes emellett ismertette, hogy a maszkviselést is előírják az idősotthonokban a látogatók részére. A végstádiumban lévő időseknél mindenképp biztosítani fogják a látogatás lehetőségét – tette hozzá. 

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok