Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter: Csak akkor lesz jogállam Magyarországon, ha módosítják az Alaptörvényt

2021. október 26., kedd 18:34

Nem tart attól, hogy polgárháborút eredményezhet, ha feles többséggel módosítják az Alaptörvényt – mondta Márki-Zay Péter az Euronewsnak adott interjúban. 

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott, hogy szerinte csak akkor lesz Magyarországon jogállam, ha módosítják az Alaptörvényt.

A kizárólagos hatalomra törekvés pedig még a magyar jelenlegi Alaptörvény szerint is, nemhogy a régi alkotmány szerint alkotmányellenes

– fogalmazott. Arról, hogy mindez nem vezet-e polgárháborúhoz, azt mondta, hogy

amikor a Fidesz meghekkelte a magyar demokráciát, kisiklatta a jogállamot Magyarországon, akkor sem volt polgárháború.

„A polgárháborúval fenyegetés engem arra emlékeztet, amikor ’89-ben Grósz Károly, az akkori kommunista vezető káosszal, anarchiával és fehérterrorral riogatott arra az esetre, ha a kommunista pártállamot felszámoljuk” – tette hozzá Márki-Zay Péter. 

Arról, hogy mivel tud versenyre kelni a Fidesz által beígért adókedvezményekkel szemben a kampányban, Márki-Zay Péter azt mondta: be kell bizonyítaniuk, hogy a kormánypárttal szemben ők megtisztult, korrupciómentes politikát képviselnek. Arról pedig, hogy korábban Donald Trump volt amerikai elnökhöz hasonlították, azt mondta: 

Különösképpen nem tartom megtisztelőnek a Trump elnök úrhoz való hasonlítást, nekem az igazmondás és az emberek egyenlő jogainak elismerése olyan alapértékek, amelyeket Trump elnök kommunikációjában nem mindig véltem felfedezni.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az uniós politikáról is beszélt. Azt mondta, hogy katolikusként „végtelen tisztelettel” tekint a lengyelekre, de nekik is el kell fogadniuk azt, hogy az illiberalizmus nem jelent jó példát, „hosszú távon korrupcióhoz, lemaradáshoz és szegénységhez vezet”.

(via Euronews)

Rovatok