Index Vakbarát Hírportál

Tordai Bence a Pegasus-ügyről próbálta kérdezni Varga Juditot, Völner Pál a füzetét használta pajzsként

2021. október 26., kedd 19:02

Káprázatos testcselek, kiábrándító válaszok Varga Judittól – kezdte Facebook-bejegyzését a párbeszédes Tordai Bence, aki a Pegasus-üggyel kapcsolatban próbált kérdezősködni, kevés eredménnyel.

Miután az Országgyűlés Igazságügyi bizottságában a fideszes többség leszavazta, hogy a ma száz napos Pegasus-ügyben kérdezhessem a minisztert, kénytelen voltam a folyosón próbálkozni

 – számolt be a politikus.

A felvétel tanúsága szerint Tordai Bence arra próbálta emlékeztetni Varga Juditot, hogy az ügyvédek esetében csak akkor lehet titkos megfigyelést engedélyezni, ha maga az ügyvéd van bűncselekménnyel meggyanúsítva, ehhez képest Bánáti Jánost, az ügyvédi kamara elnökét és kilenc másik magyar ügyvédet is lehallgattak az izraeli kémszoftverrel. Kérdése arra vonatkozott, hogy eszerint Bánáti Jánossal szemben konkrét bűncselekmény gyanúja merült-e fel, válasz helyett azonban csak a miniszter kíséretéből érkezett egy hang:

Mi lenne, ha békén hagyna minket?

Ezt követően Völner Pál államtitkár bukkan fel a képernyőn, aki füzetével próbálja eltakarni az eseményeket rögzítő Tordai telefonját. Varga Judit később annyit mondott, hogy 

minden kérdésre elhangzott már minden válasz.

Az MTI beszámolója szerint az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtti éves meghallgatáson a szocialista Varga László is próbálta kérdezni Varga Juditot, kiemelve, hogy jelentősen nőtt a megfigyelésre kiadott engedélyek száma. A miniszter azonban ott is csak annyit mondott, hogy a kormány már a lehető legszélesebb körben megválaszolta a kémszoftverrel kapcsolatban felmerült kérdéseket.

Ugyanezt ismételte meg Varga Judit a Facebookon is, hozzátéve, hogy Tordai Bence szerinte

szemmel láthatóan végigunatkozta a két órát a bizottsági meghallgatáson

,és csak annyira volt képes, hogy „a folyosón provokálja”.

Tordai Bence tegnap az Index Kibeszélő című műsorának vendége volt, ahol egyebek között a Párbeszéd előválasztási eredményéről, Karácsony Gergely országgyűlési kampányban vállalt szerepéről és az őt támogató három párt esetleges szorosabb együttműködéséről is kérdeztük.

Rovatok