Index Vakbarát Hírportál

Tragédia a Rust forgatásán: fontos dologra hívja fel a figyelmet a szakértő

2021. október 27., szerda 10:10

Magyarországon a kellékfegyver, vagyis a filmgyártási és színházi célú tűzfegyver legfontosabb ismérve, hogy azt nem hagyhatja el lövedék. Tehát amennyiben éles lőfegyver képezi az alapját, akkor azt úgy kell átalakítani, hogy a csőbe ne lehessen éles lőszert betölteni, illetve hogy a töltényűrből ne távozhasson szilárd töltény – magyarázta az InfoRádióban a Kaliber magazin főszerkesztője.

Magyarországon a tűzfegyverek engedélykötelesek, és kizárólag az ezzel foglakozó cégek, egyesületek, színházak birtokolhatják, és csak szigorú szabályok között adhatják ki például forgatásokra. Ilyen esetben a cég fegyvermesterének folyamatosan jelen kell lennie, kiképzést kell adnia a színésznek, aki használni fogja, és végig felügyelnie kell a szigorú biztonsági szabályok betartására – tette hozzá Vass Gábor.

Rosszkor, rossz helyen

A Baldwin által véletlenül okozott tragédia a Rust nevű western forgatásán, egy pisztolypárbaj felvétele során történt. A jelenet egy templomban kezdődött, az Alec Baldwin által megszemélyesített karakternek kifelé kellett hátrálnia a templomból, és közben lövéseket leadnia. A baleset halálos áldozata, Halyna Hutchins a film vezető operatőrének kamerája mellett guggolt, amikor végzetes lövés érte Baldwin pisztolyából. Joel Souza rendező, aki maga is megsebesült a balesetben, Hutchins mögött állt. Amikor a színész először kirántotta a pisztolyt a tokjából, nem történt semmi, de amikor másodszor kivette a fegyvert, a lövés következtében valami kirepült a csőből a kameránál helyet foglaló emberek felé. A lövedék áthatolt Hutchins testén, a válla alatt, és Souzában kötött ki. Hutchins azonnal összeesett, a stábtagok odarohantak az operatőr hölgyhöz, és megpróbálták elállítani a vérzést. Az operatőrt kórházba vitték, de ott már nem tudták megmenteni életét.

Bár a kellékfegyverekben alapvetően vaktöltényt használnak, maga a gáznyomás is veszélyes, így nem érdemes a lőfegyver elé állni, még kamerával sem – mondta a szakértő, utalva Alec Baldwin filmszínész forgatási balesetére

A színésznek alapvetően, ahogyan az autó- vagy a repülőgép-vezetéshez, úgy a fegyverekhez sem dolga érteni, és a produkció felelőssége, hogy a betanítási időben a megfelelő mód megtörténjen a felkészítése – mondta az InfoRádiónak Zákonyi S. Tamás filmproducer.

A Mafilm Zrt. egykori elnök-vezérigazgatója nem tud arról, hogy Magyarországon érdemi baleset történt volna kellékfegyver miatt. Kifejtette azt is, hogy mi a protokoll, amit minden fegyvermester követ: a fegyvermester egy olyan autóval érkezik a forgatásra, aminek a rakteréhez kizárólag ő tud hozzáférni.

Ebben található egy szintén zárható láda, amely a fegyvert vagy a fegyvereket tartalmazza. Ezt kizárólag a fegyvermester mozgathatja, más segítségét ebben nem kérheti. Miután a ládát a produkció többi kellékétől jól elkülönítve elhelyezte, a fegyvermester dolga a fegyver megtisztítása, felkészítése a forgatásra, ő tölti meg, ha szükséges, és adja a színész kezébe.

(InfoRádió)

Rovatok