Index Vakbarát Hírportál

Novembertől kötelező a maszkviselés a Műegyetemen

2021. október 27., szerda 15:09 | aznap frissítve

A járványhelyzetben bekövetkezett változások miatt november 2-tól kötelező a szájat és orrot eltakaró maszkot viselni a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem (BME) belső, zárt tereiben, így a tantermekben, a folyosókon, az irodákban és más helyiségekben – olvasható az egyetem honlapján.

A közleményből kiderül, hogy a tanórán maszkot nem viselő hallgató teljesítményértékelésen és vizsgán való részvétele is megtagadható, ugyanakkor az órát tartó oktatónak nem kötelező a viselés.

Az egyetem arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a BME a Semmelweiss Egyetemmel és Budapest Főváros Kormányhivatalával együttműködve saját oltópontot is létrehozott annak érdekében, hogy az egyetem munkatársainak és hallgatóinak lehetőséget biztosítson a koronavírus elleni első, valamint harmadik, emlékeztetőoltás felvételére.

A járványhelyzetben bekövetkezett változások miatt az elmúlt időszakban több magyar egyetemen is kötelezővé tették a maszkviselést, így például a fővárosi ELTE és a Pázmány mellett a Miskolci Egyetemen, a kecskeméti Neumann János Egyetemen, a Kodolányi János budapesti campusán, valamint a Zeneakadémián is ez a szabály lépett érvénybe.

November 1-jétől a főváros XII. kerületében is kötelező lesz a szájat és orrot eltakaró maszk viselése a hat éven felüliek számára a kerület kulturális és sportintézményeiben, ami egybevág Karácsony Gergely szavaival, aki arra kérte a budapestieket, hogy hordjanak maszkot a tömegközlekedési eszközökön.

A főpolgármester még október 15-én írt levelet Pintér Sándor belügyminiszternek, aki egyben önkormányzatokat felügyelő miniszter is, hogy segítse elő a maszkviseléssel kapcsolatos korábbi jogszabály visszaállítását.

A felvetésre a miniszter azt válaszolta:

Az operatív törzs eddig is megtette és a járvány negyedik hulláma idején is meg fogja tenni azokat a szakmailag indokolt javaslatokat, amelyek a védekezést megfelelően szolgáló rendszabályok bevezetésére vonatkoznak

 – hozzátéve, hogy kellő időben megteszik a megfelelő védelmi intézkedéseket.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az elmúlt 24 órában 3125 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Magyarországon szerda reggelre.

Rovatok