Index Vakbarát Hírportál

Helyreállt a kapcsolat Zugló és Újpalota között, ismét járható a Csömöri úti felüljáró

2021. október 28., csütörtök 21:18

A Zuglót és Újpalotát összekötő Csömöri úti felüljárót másfél évnyi lezárás után adták vissza a forgalomnak. A 44 éve épült híd szerkezete már 2019-ben balesetveszélyessé vált, emiatt kezdték el tavaly áprilisban a felújítását.

Ám amikor a kivitelező cég eltávolította a betonfedést, olyan mértékű károsodásra derült fény, hogy le kellett állítani a munkálatokat. A Budapesti Műszaki Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékétől megrendelt szakvélemény alapján jóval nagyobb mértékű beavatkozás volt szükséges ahhoz, hogy a szerkezet élettartamát legalább 10–15 évvel meg tudják hosszabbítani. Még az a lehetőség is felmerült, hogy végleg elbontsák és közúti aluljárón vezessék át a forgalmat a vasúti vágányok alatt, ám ennek költsége annyira riasztó volt, hogy végül letettek erről a tervről. Az újjáépítés mellett döntöttek, ami így is egymilliárd forintos nagyságrendű beruházás volt. 

Hogy ezt a temérdek pénzt mire költötték? Elkészült

Az alépítmények környezetének befejező munkálatai vannak csupán hátra, ami a felüljáró forgalmát már nem érinti. 

A Csömöri–Drégelyvár felüljáró Zugló és Újpalota között ma még a legfontosabb közlekedési útvonal, és egész Budapest közlekedési hálózatában kiemelt szerepe van. Ez egészen addig így is marad, míg nem épül meg a 4-es metró a Bosnyák térig, majd tovább Újpalotáig

– mutatott rá Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere. 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a hídátadó apropóján azt hangsúlyozta, hogy a  szűkös anyagi források ellenére elkötelezettek a fejlesztések megvalósítása mellett. A nagyszabású, hosszabb ideig tartó korszerűsítési munkák, azaz  a Blaha Lujza tér,  a pesti Duna-part belvárosi szakaszának újjáépítése és a Lánchíd felújítása mellett

idén nyáron indult a rekonstrukció a BKK beruházásában,

ezeket előreláthatóan még ebben az évben visszaadják a forgalomnak.

Az útfelújítási program további eleme az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti, 4,2 kilométeres szakaszának korszerűsítési terve, ami viszont csak később valósul meg. 

Rovatok