Index Vakbarát Hírportál

Csak hazaszerető magyar űrhajós-jelölteket várnak

2021. október 28., csütörtök 18:29

Szigorú feltételeknek kell megfelelniük a csütörtökön elindított magyar űrhajós-kiválasztási folyamatban részt vevőknek. A 30-60 naposra tervezett küldetés részeként egy magyar űrhajós az évtized közepén űrrepülésben vehet részt, hogy világszínvonalú magyar innovációkat teszteljen és egyedülálló kísérleteket folytasson a Nemzetközi Űrállomáson.

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa elmondta, fontos elvárás a jelentkezőknél, hogy műszaki, természettudományos beállítottsággal bírjanak, magas legyen a pszichés terhelhetőségük, elengedhetetlen a felsőfokú angoltudás, valamint az, hogy a jelentkező határozott, kiegyensúlyozott személyiség legyen.

A nemzeti űrhajós programra jelentkezőknél elengedhetetlen feltétel a valós teljesítmény, a kiemelkedő készségek és a hazaszeretet

– mondja Ferencz Orsolya.

Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, az első magyar űrhajós elmondta, hogy a misszió remélhetőleg egy hónapig, de akár negyedévig is tarthat.

A kiválasztási folyamat során alapos fizikai és pszichológiai vizsgálatok, valamint szakmai felmérések várnak a jelentkezőkre.

A küldetés fő célja, hogy az évtized közepére tervezett űrrepülés során magyar egyetemek, tudományos kutatóintézetek és vállalkozások által fejlesztett kísérleteket végezzen, és eszközöket teszteljen mikrogravitációs környezetben a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A nemzeti űrhajós programra 2022. január 31-ig lehet jelentkezni.

(MTI)

Rovatok