Index Vakbarát Hírportál

Vasárnap véget ér a tavi viharjelzési szezon

2021. október 29., péntek 18:50

Vasárnap véget ér a tavi viharjelzési szezon – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kiemelték, a szolgálat egyik legfontosabb feladata az állampolgárok élet- és vagyonvédelmét szolgáló veszélyjelző rendszerek fenntartása, üzemeltetése, ezek egyike a Balatont, a Velencei-tavat és a Tisza-tavat magában foglaló tavi viharjelzés.

A vihar-előrejelző szolgálatot, amelyben a viharjelzést és a riasztást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelzőrendszere biztosítja, április 1-jétől október 31-ig működtetik.

A Balatonnál az idei szezonban több mint száz órával tovább volt érvényben elsőfokú viharjelzés az előző évhez képest. A másodfokú viharjelzések időtartama viszont mintegy 150 órával csökkent. Így ez utóbbi fenntartási idő kevéssel ötszáz óra alatt maradt, ami az eddigi legalacsonyabb érték a hét hónapos viharjelzési szezon bevezetése óta.

A Balatonnál kevesebb mint 1900 órában volt érvényben valamilyen fokú tavi viharjelzés, ebből a másodfokú viharjelzés aránya kevesebb mint tíz százalék volt. A Velencei-tónál 222 órányi másodfokú viharjelzést regisztráltak, ami 4,3 százalékos arány – számolt be az MTI.

Rovatok