Index Vakbarát Hírportál

A legmagasabb riasztási fokozat van érvényben, 20 kocsival oltják a hatalmas kőbányai tüzet

2021. október 30., szombat 06:15 | aznap frissítve

Ég egy háromezer négyzetméteres raktárépület Budapesten, a X. kerületi Csillagvirág utcában – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az Indexszel szombaton hajnalban. Az épületben fürdőszobai és konyhai felszereléseket tároltak, és amikor a tűzoltókat riasztották, már égett a tetőszerkezet.

Mint kérdésünkre elmondták, a fővárosi hivatásos tűzoltók a legmagasabb riasztási fokozatnak megfelelő erőkkel, húsz járművel érkeztek a helyszínre, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett megkezdték a munkálatokat, mintegy 100 tűzoltó dolgozott az oltáson. 

Az egységek a terület négy sarkán magasból mentő speciális járművet is telepítettek az oltási munkálatokhoz. 

Az épületbe bemenni nem lehetett, mert beszakadt a vasbeton szerkezet, emiatt csak kívülről tudták oltani a lángokat, de a továbbterjedését sikerült megakadályozni, tájékoztatta portálunkat Kisdi Máté, a katasztrófavédelem szóvivője. 

Frissítés 7:50-kor

A hatalmas lángokat már sikerült eloltani, jelenleg izzó parázslással ég a tűz, mondta el később. Ezért a tűzoltók csökkentett létszámmal folytatták az utómunkálatokat, amelyek valószínűleg még 24 órán át tartanak – tudtuk meg. 

A katasztrófavédelem mobil laborja méréseket végzett a környezetben, és egészségre veszélyes értéket sehol nem találtak, vagyis most már kijelenthető, hogy a tűz jelen állapotában mást nem veszélyeztet 

– mondta el az akkori helyzetről Kisdi Máté az Indexnek. Hozzátette viszont, hogy maga az épület életveszélyes, a beszakadt tető és a lógó szerkezeti elemek miatt a tűz oltására sem lehetett oda belépni, ami jelentősen lassította a védelmi munkát. 

Frissítés 11:45-kor

A rajok a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása alatt többórás megfeszített munkával, hat vízágyút és kézi vízsugarakat bevetve eloltották a tüzet. A hivatásos erők munkáját a pilisszentiváni, valamint a rózsadombi önkéntes tűzoltók támogatták, és a helyszínre érkezett a közterület-fenntartó két hétezer literes vízszállító járműve is, hogy elég oltóanyag legyen a több ezer méteren pusztító lángok megfékezéséhez – tudatta az Indexszel Kisdi Máté. 

Rovatok