Index Vakbarát Hírportál

Molnár Zsolt: Márki-Zay Pétert nem szabad „összepártozni”

2021. november 1., hétfő 16:14

Az MSZP pártigazgatója szerint nincs akadálya a választási szövetség bővülésének, de ehhez mind a hat párt beleegyezésére szükség lesz.

Mint arról korábban beszámoltunk, az előválasztás győztese, Márki-Zay Péter egy hetedik frakciót szeretne, amelyben helyet kaphatnának a civilek, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) és a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt képviselői is. A hetedik frakció esélyeiről a hat párt egyik politikusa az Indexnek korábban azt mondta, hogy „egy kisebb frakció, öt-hat képviselővel valószínűleg létrejöhet, de ennél több listás befutóhely már szétfeszítheti a rendszert”.

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója és budapesti elnöke szerint ha mind a hat párt beleegyezik, nincs akadálya a választási szövetség kibővítésének, sőt az elmúlt hetekben az is bebizonyosodott, hogy az ellenzéki szavazók nyitottak az új szereplőkre.

Az előválasztás egyértelmű üzenete: az ellenzéki oldal szavazóit csöppet sem zavarja ennek a térfélnek a sokszereplős volta. Így az előválasztás végeredményeképpen ugyan van legerősebb párt, de domináns nincs, az ellenzéki mező az előválasztók fejében is többosztatú – a DK, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd szövetsége nagyjából azonos számú esélyes jelöltet állít, és a Momentum is fontos szereplő, a miniszterelnök-jelölt pedig a pártrendszeren kívülről jött. Nem kérdés, hogy mindegyik szereplő a másikra van utalva, ez reményt ad arra, hogy a kormányváltás után egy Európában is ritka, sokszereplős koalíciós kormányt lehet és kell működtetni

– mondta Molnár Zsolt a Népszavának.

Az MSZP pártigazgatója beszélt arról is, hogy Márki-Zay Péter számára egyszerre jelent előnyt és hátrányt, hogy nincs pártkötődése. Előny, mert így könnyebben nyithat a pártoktól idegenkedő választók felé, és hátrány, mert nincs szervezeti hátországa és országos kampánytapasztalata.

A miniszterelnök nem lehet magányos

– hangsúlyozta Molnár Zsolt, aki szerint az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet a pártokkal való jó kapcsolat ellenére sem szabad „összepártozni”.

A politikus emellett kiemelte, hogy az első forduló után visszalépő Karácsony Gergely szerinte jó döntést hozott, a fővárosi koalíció összetartásával már bizonyított, és most az MMM jelöltjén a sor, hogy bebizonyítsa, erre ő is képes országosan.

Karácsony Gergely stratégiailag helyes döntést hozott a visszalépéssel, aminek a kommunikációja a baloldali választóknál és az MSZP-n belül egyaránt okozott sérüléseket. De megtanultuk, hogy a jövőben jobban kell figyelni, ha valaki arra vállalkozik, hogy végigmegy egy úton, akkor meg is tegye. Karácsony Gergely egyébként őszinte volt, korábban többször jelezte, hogy nem élete célja a miniszterelnökség

– tette hozzá Molnár Zsolt.

Rovatok