Index Vakbarát Hírportál

Tíz középiskolát nyitna a Magyar Honvédség 2030-ig

2021. november 2., kedd 11:08

A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium (HM) tervei között szerepel, hogy 2030-ig mintegy tíz honvéd-középiskola és -kollégium kezdje meg működését Magyarországon – írja a minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében. 

A HM erről a tervről már korábban is beszámolt, akkor azt írták, hogy „a beruházások célja, hogy a korábban a szocialista kormányok által bezárt honvédelmi iskolák és kollégiumok újra biztos hátteret és utánpótlásbázist adjanak a Magyar Honvédség számára”. Az iskolák nagy része a sorkatonaság 2004-es megszüntetése után zárt be.

A honvédelmi középiskolák és kollégiumok sora először az idén nyáron átadott nyíregyházi Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiummal bővült,

a következő tanévben pedig a hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium is megkezdi működését.

A honvéd-középiskolákban és -kollégiumokban a jelenleg hatályos szakképzési és köznevelési törvénynek megfelelve a diákok emelt szintű honvédelmi nevelése, oktatása bentlakásos rendszer keretein belül, egyedi program szerint zajlik. A diákok nem részesülnek katonai kiképzésben, nincs katonai jogállásuk, és nem kötelező számukra a katonai pályaválasztás sem. A középiskolai tanulmányaik befejezését követően a kadétok számára is adott a lehetőség, hogy civil felsőoktatási intézményekbe felvételizzenek – írta a minisztérium. 

A 2022/2023-as tanévben a hódmezővásárhelyi intézménybe már lehet jelentkezni Honvéd kadét ágazati szakképzésre (gépjármű mechatronikai technikus/infokommunikációs hálózatépítő és -üzemeltető technikus szakmairány), valamint Honvéd kadét közismereti képzésre (gimnázium, emelt óraszámú angol nyelvi képzés) is.  

Az intézménybe a pályaválasztó nyolcadikos diákok az általános középiskolai felvételi eljárás keretén belül jelentkezhetnek.

A felvételizők számára kötelező a központi írásbeli vizsga (magyar nyelv és matematika), emellett az intézmény szóbeli felvételit és fizikai alkalmassági felmérést is tart – közölte a HM, hozzátéve: bővebb információ a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium honlapján, illetve az Oktatási Hivatal KIFIR-jegyzék-kereső (OM-azonosító: 031235) honlapján érhető el.

Rovatok