Index Vakbarát Hírportál

Drágábban vehetnék meg a bérlők a műemléki bérlakásokat

2021. november 4., csütörtök 20:48

Várhatóan a forgalmi érték teljes összegét meg kell fizetniük vételi szándék esetén azoknak a világörökségi helyszínen lévő önkormányzati lakásban élőknek, akik kevesebb mint huszonöt éve bérlik az ingatlant. Többek között ezzel a módosítással kívánja orvosolni az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága az Alkotmánybíróság bérlakástörvénnyel kapcsolatos aggályait.

A parlament által júniusban elfogadott törvény állami vagy önkormányzati bérlakások megvételére nyújt lehetőséget azoknak a magánszemélyeknek, akik már 2020 végén is bérelték a megvásárlandó lakást. A változtatás értelmében a világörökségi helyszínen lévő, korábban elidegenítési tilalom alatt álló bérlakásaikat is megvásárolhatnák azok a lakók, akik legalább öt éve bérlik.

Az előterjesztés miatt Áder János államfő fordult az Alkotmánybírósághoz. A testület megállapította, hogy az önkormányzati lakástulajdon sajátosságai alkotmányosan indokolttá tehetik az elidegenítési kötelezettséget, de csak megfelelő kompenzáció mellett. Az önkormányzatnak olyan ellenszolgáltatást kell kapnia, hogy vagyonában az eladandó lakás értékével megegyező érték maradjon meg.

A törvényalkotási bizottság által elfogadott változtatás értelmében így a vételár 100 százalékát kell kifizetnie minden bérlőnek, aki kevesebb mint huszonöt éve, de legalább öt éve lakja a műemléki, korábban elidegenítési tilalom alatt álló lakást. Ezt az eredetileg elfogadott törvény a bérleti idő hosszától függően sávosan és alacsonyabb mértékben határozta meg.

Le lehet tiltani a telefonról a közvélemény-kutatókat

A bizottság több más módosító javaslatot is elfogadott:

Rovatok