Index Vakbarát Hírportál

A Balatonon ősszel is segítenek a vízimentők

2021. november 5., péntek 06:03

A balatoni viharjelzés szezonális kikapcsolása korántsem jelenti azt, hogy a vitorlázást komolyan űzők áprilisig nem futnak ki a nyílt vízre, hiszen a tónak és ennek a sportnak ilyenkor is megvannak a maga szépségei. De az őszi vitorlázók sem maradnak segítség nélkül – hangsúlyozza a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. Bemutatjuk a Balaton Help alkalmazást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a közelmúltban emlékeztetett: véget ér a tavi viharjelzési szezon.

Viharjelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat április 1-től október 31-ig a balatoni, a Velencei-tavi, a Tisza-tavi és a Fertő-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot működtet. A viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszere biztosítja.

Ha a jelzőrendszer alapon van, akkor a legerősebb széllökések a következő órákban várhatóan nem haladják meg az erős, 40-45 km/h sebességet. Alapfok esetén nem lép működésbe a viharjelző lámpa.

Elsőfokú viharjelzés esetén a szél várhatóan erősebb lesz, mint 45 km/h, azonban nem haladja meg a 60 km/h sebességet, a viharjelző berendezés percenként 45-öt villan.

Másodfokú viharjelzés esetén már viharos, 65 km/h-t meghaladó szél várható, a viharjelző lámpák percenként 90-szer villannak fel.

A viharjelzés kikapcsolásával egy időben a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is őszi időszakra váltott, de a tavon hajózók és a vízen bajba kerülők egész évben számíthatnak a segítségükre.

Ugyanakkor a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata hangsúlyozza, hogy a vízre kizárólag feltöltött mobiltelefonnal induljunk, illetve az okostelefonra ne felejtsük el letölteni az ingyenes Balaton Help alkalmazást. Ennek segítségével ugyanis pontosan látják a szakemberek, hova kell menni a bajba jutottért, ami ködös időjárásban különösen nagy segítséget jelent.

 A vízimentők mindemellett azt is hangsúlyozzák, hogy az ősztől tavaszig tartó időszakban már lehetőség szerint egyedül semmiféleképpen ne hajózzunk ki a kikötőből.

Rovatok