Index Vakbarát Hírportál

Pegasus-botrány: Vadai Ágnes szerint Kósa Lajos rosszul emlékszik

2021. november 5., péntek 08:53

Mint az Index is megírta,az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága elfogadta Pintér Sándor belügyminiszter beszámolóját a Pegasus-ügyben. Kósa Lajos a zárt ülés után azt mondta, az érintett szolgálatok minden esetben törvényesen jártak el, bírói, illetve igazságügyi miniszteri engedéllyel végezték a munkájukat.

A fideszes politikus nyilatkozatának ugyanakkor volt egy ennél izgalmasabb eleme is. Kósa ugyanis arról beszélt, hogy a Belügyminisztérium a szoftver beszerzésekor vállalta, hogy használatakor senkinek nem sérti az emberi jogait. Ezzel pedig elismerte, hogy Pintér Sándor tárcája használta a Pegazust, amellyel

újságírókat, közéleti szereplőket, politikusokat figyeltek meg.

Vadai Ágnes, a bizottság Demokratikus Koalíció által delegált tagja ugyanakkor már az ülés után arról beszélt, hogy nem ismerhették meg a Pegazus beszerzéséről szóló szerződést. Az ott elhangzottakat 2050-ig titkosították, de annyit hozzátett, hogy a megfigyelt személyekről sem kaptak információkat.

Vadai később az ATV Egyenes beszéd című műsorában cáfolta Kósa Lajos kijelentését, mondván, a zárt bizottsági ülésen nem hangzott el az, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasust. Azt azonban, hogy ki írta alá a szerződést, nem tudták meg.

A DK-s politikus szerint aggályos, hogy a lehallgatások engedélyezése Varga Judit igazságügyi miniszter hatásköre, szerinte ezt Völner Pál államtitkárnak kellene intéznie. Úgy véli, vizsgálatot kellene indítani, mert Varga vagy szabálysértést, vagy bűncselekményt követett el.

Rovatok