Index Vakbarát Hírportál

A szerbek beszállnának a paksi projektbe, de Süli János szerint nem tudnak

2021. november 7., vasárnap 14:10

Pénteken került fel a parlament oldalára Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Szél Bernadett független képviselőnek küldött írásbeli válasza, melyet a Portfolio szemlézett.

Szél Bernadett azt tudakolta:

Igaz-e, hogy a kormány Paks II. egy részének Szerbia számára történő értékesítésére készül, és ha igen, mi az oka ennek?

A miniszter válaszában közölte, Magyarország kétoldalú kormányközi megállapodás keretében bonyolítja a Paks II. projektet, és az új blokkokban termelt energiát a „magyar szervezett villamosenergia-piacon és az energetikai hivatal által felügyelt aukciókon értékesíti”.

Válaszát úgy zárja, „ezért valósítjuk meg az eredeti terveknek megfelelően a Paks II. Projektet is”.

Az Indexen mi is írtunk a szerb elnök, Aleksandar Vučić október közepén egy belgrádi televíziónak adott interjújáról, melyben a politikus a többi között azt mondta: Szerbia szívesen beszállna Paks II. építésébe a költségek 5-10 százalékával, cserébe használnák az új blokkokban előállított áram egy részét.

A Privátbankár november elején egy olyan YouTube-videóból idéz, melyben Vučić megerősítette a korábban elmondottakat, azzal megtoldva, hogy a napokban szeretne megbeszélést tartani a témában Orbán Viktorral. A Portfolio viszont egy külföldi oldal, a Seenews hírmagyarázatára hivatkozva azt írja, a szerbek minden valószínűség szerint legfeljebb Paks I.-ből tudnának részesedést venni, Paks II.-ből nem, Süli János fenti válasza is erről tanúskodik.

Ennek pedig az az oka, hogy hogy a Paks II.-es projektet az Európai Bizottság csak szigorú függetlenségi feltételek szerint hagyta jóvá, s az is feltétel, hogy az ott keletkező villamos energiát a tőzsdén értékesítheti az erőmű. A jelenlegi tervek szerint viszont a Paks I. négy blokkját lépcsőzetesen, 2037-ig leállítanák, így viszont a szerb befektetés nem tűnik logikusnak. Ám Kóbor György, az MVM azóta leváltott vezérigazgatója a vele készített interjúban azt mondta az Indexnek, hogy fontolgatják Paks I. üzemidejének hosszabbítását. A szeptemberi Portfolio Energy Investment Forumon ugyanerről beszélt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Horváth Péter János is, sőt alapvető fontosságúnak nevezte a négy blokk üzemidő-hosszabbítását.

A Paks I.-es blokkok sorsáról egy képviselői kérdésre Orbán Viktor a parlament plenáris ülésén úgy felelt: a kormány nem foglalkozik üzemidő-hosszabbítással, mert új blokkokat szeretne építeni.

Rovatok