Index Vakbarát Hírportál

Republikon: Orbán Viktort többen ismerik, Márki-Zay Pétert többen kedvelik

2021. november 8., hétfő 12:21

A Republikon közvélemény-kutató ezer fő megkérdezésével végzett reprezentatív, telefonos pártpreferencia-kutatást október 25–29. között, melynek eredményeit a Telex ismertette. A Nézőpont hétfői felméréséről itt, a Medián közelmúltban kiadott kutatásáról itt írtunk.

A havi adatok azt mutatják, hogy a Fidesz támogatottsága 2 százalékpontot gyengült (34-ről 32 százalékra), a DK-é szintén 2 százalékponttal 12 százalékra, míg a Jobbik és az MSZP 1-1 százalékpontos esést mutatott, így előbbi 9, utóbbi a parlamenti bejutási küszöbön, 5 százalékon áll.

A Momentumot 7 százalék, az LMP-t és a kutyapártot a teljes népesség 2-2 százaléka támogatja. A Párbeszéd viszont a mérések szerint 1-ről 3 százalékra erősödött, míg a Mi Hazánk 1-ről 2 százalékra. A korábbiakhoz képest több a bizonytalan szavazó, 22-ről 24 százalékra nőtt az arányuk.

A pártválasztók között a Fidesz 44-ről 42 százalékra, a DK 18-ról 16 százalékra esett, ugyanígy a Jobbik is 2 százalékponttal zuhant 11 százalékra, míg az MSZP 1 százalékpontos gyengüléssel jelenleg 7 százalékon áll. Erősített ezzel szemben a Momentum (9-ről 10 százalékpont), a Párbeszéd (2-ről 4 százalékpont), az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (2-ről 3 százalék) és a Mi Hazánk (1-ről 2 százalék).

A Republikon az ellenzéki miniszterelnök-jelölt és a jelenlegi miniszterelnök (jelenleg nincs olyan látható lehetőség, hogy ne Orbán Viktor legyen Márki-Zay Péter kihívója) ismertségét és kedveltségét is megmérte.

A megkérdezettek 88 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ismeri Orbán Viktort, Márki-Zay Péterről pedig 71 százalék mondta ezt,

a kedveltségi index pedig így fest:

Az ellenzéki előválasztás idején felerősödött az a kérdés, hogy az ellenzéki aktivitás, az összefogás és Márki-Zay Péter berobbanása mennyire képes megszólítani a bizonytalanokat, ők hogyan látják a helyzetet. A Republikon adatai szerint

a bizonytalanok körében Orbán Viktor népszerűsége 33 százalék, Márki-Zay Péteré pedig 66 százalék.

Ha a korcsoportos bontást is megnézzük, Márki-Zay Péter mindegyikben „veri” a miniszterelnököt, és mindegyikben többségben van a „nem kedvelem” vélemény, ha Orbán Viktorról kellett nyilatkozni. Érdekesség, hogy az életkor emelkedésével nőtt Márki-Zay Péter kedveltsége, és esett Orbán Viktor elutasítottsága.

Településtípusok szerint pedig azt látjuk, hogy a Budapesten (59-41), a megyeszékhelyeken (58-44) és a vidéki városokban (60-41) is Márki-Zay Péter a kedveltebb, a miniszterelnök egyedül a községekben előz (47-46).

(Borítókép: Orbán Viktor és Márki-Zay Péter Fotó: Máthé Zoltán / MTI / Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok