Index Vakbarát Hírportál

Oltásért pótszabadság, de nem valószínű, hogy leáll a vonatközlekedés

2021. november 8., hétfő 17:08

A vasúti dolgozókat nyár óta pótszabadsággal ösztönzik a koronavírus elleni oltás felvételére – nyilatkozta az Indexnek Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke.

Egyelőre nem teszik kötelezővé a védőoltás beadatását a MÁV-Volán-csoport dolgozóinak, de a Csoportszintű érdekegyeztető tanács döntése értelmében ösztönzésként minden munkavállaló két nap pótszabadságot kap, ha beoltatja magát bármelyik forgalomban lévő vakcinával november 30-ig. 

A pótszabadságról szóló intézkedés nem más, mint egy korábban meghozott rendelet meghosszabbítása,

ugyanis az a munkavállaló, aki idén az május 17. napján kelt egyoldalú kötelezettségvállalásnak értelmében már beoltatta magát, szintén kapott pótszabadságot, most pedig azokon a sor, akik újonnan vállalják a védőoltás felvételét – mondta az Indexnek Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke. 

A szakszervezeti vezető azt is hozzátette, hogy a pótszabadság kiadása nem okozhat feszültséget a vezénylésben, mert 

a június 15. után beoltottak számára járó két nap pótszabadságot csak jövőre, 2022-ben lehet majd kiadni, a június 30-ig beoltottak pedig egy napot idén, egy napot jövőre vehetnek ki.

Egyelőre tehát nem kötelező a Covid elleni védőoltás a MÁV-Volán-csoport munkavállalói számára, és maga Halasi Zoltán is úgy vélekedik, hogy mindenkinek szabad akarata az oltás felvétele vagy elutasítása. 

A VDSzSz elnöke szerint a vonatközlekedés leállása azonban elvileg előfordulhat, ha a vasúti dolgozók kritikus tömege megfertőződik, de ilyen helyzet a tavalyi hullámok idején sem alakult ki. 

Halasi Zoltán a vasúti dolgozók átoltottságáról nem tudott adatokkal szolgálni az Indexnek, de azt elmondta, hogy erre módja sem lenne, hiszen a GDPR adatvédelmi alapelvek szerint az oltás felvételére vonatkozó kérdést fel sem lehet tenni a munkavállalóknak.

A cégvezetés és a szakszervezetek között most létrejött megállapodás ugyanakkor arról is rendelkezik, hogy ha a járványhelyzet tovább romlik, újratárgyalják a kérdést.

(Borítókép: Utasok arcmaszkban a Keleti pályaudvaron 2020. május 4-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok