Index Vakbarát Hírportál

Halasztják az operációkat, indul az újabb ágyfelszabadítás

2021. november 10., szerda 08:45

A negyedik hullám egyre nagyobb terhet ró az egészségügyre, a kapacitáshiányt pedig csak úgy lehet leküzdeni, ha az ellátást átszervezik.

Aki már benn van a kórházban, azt megműtik, de akit még nem vettek fel, és halasztható a beavatkozása, annak lemondják az operációját – olvasható abban a Népszava birtokába jutott levélben, amelyet az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, Takács Péter küldött a centrumkórházak vezetőinek. A dokumentum kitérnek arra is, hogy a lemondásokat „megfelelő hangvétellel az empatikusan, kellő rutinnal rendelkező kollégák rendezzék”.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a kormányzati tájékoztató oldal tegnapi összefoglalójában azt írták, hogy „a halasztható műtétek elnapolása szükségessé válhat”. A lap információ szerint ugyanakkor a fent említett levelet már vasárnap kiküldték.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy ahogy a korábbi hullámok idején, úgy most is elérkezett az pont, amikor a koronavírusos betegek érdekében át kell szervezni az ellátást.

Az intézmények ágyainak húsz százalékát kell felszabadítani úgy, hogy abból minden tizedik lélegeztetésre, illetve intenzív ellátásra is alkalmas legyen

– áll az OKFŐ főigazgató-helyettesének levelében, amely tételesen megszabja, hogy az egyes megyékben hány helyet kell felszabadítani, ám arra, hogy a kórházak közt azt miként osszák el, az irányító intézmények vezetői tehetnek javaslatot csütörtök délutánig.

Az ágyfelszabadítás a jelenlegi Covid-ellátó kapacitásnál 67 százalékos növekedést jelent, ezen belül az intenzív ágyak számát 44 százalékkal kell bővíteni. Mindez viszont csak az elektív beavatkozások elnapolásával valósulhat meg.

Elsősorban az anesztéziát igénylő tervezett beavatkozások korlátozhatók, az anesztézia nélkül végezhető műtétek (pl. szemészet) megtartására törekedni kell. A daganatos megbetegedéssel összefüggő és sürgősségi (a kezelés elmaradása potenciálisan életveszélyt vagy maradandó egészségkárosodást okozhat) beavatkozások továbbra is korlátozás nélkül biztosítandók!

– hangsúlyozta Takács Péter.

A levél arra is lehetőséget ad a kórházaknak, hogy a fekvőbetegosztályaikat a tavaszihoz hasonló módon rokon szakmákban összevonják, illetve az ügyeleti ellátást centralizálják a megyékben.

(via Népszava)

Rovatok