Index Vakbarát Hírportál

A Kossuth rádió elismerte: valótlant állítottak Dobrev Kláráról

2021. november 11., csütörtök 08:49 | aznap frissítve

A Kossuth rádió november 10-i Jó napot, Magyarország! című magazinműsorában helyreigazítást olvastak be azzal kapcsolatban, hogy egy korábbi műsorukban tényként kezelték az Elkxrtuk című film narratíváját.

2021. október 26. napján a Kossuth rádió műsorában valótlanul állítottuk, hogy dr. Dobrev Klára 2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről döntött volna. Ezzel szemben a valóság az, hogy dr. Dobrev Klára semmilyen döntést nem hozott az úgynevezett 2006 őszi zavargások vonatkozásában – idézte a 24.hu a Kossuth rádióban beolvasott helyreigazítást.

Mint azt megírtuk, a Demokratikus Koalíció közleményben reagált arra, hogy a Kossuth rádióban tényként kezelték az Elkxrtuk című film narratívját, amely szerint Dobrev Klára döntött 2006-ban az emberek szemkilövéséről és megveréséről.

Az állami rádió propagandistái láthatóan csont nélkül hitték el a Fidesz propagandafilmjében, az Elkxrtukban foglalt összeesküvés-elméletet

– közölte a rádióműsorban elhangzottak után a Demokratikus Koalíció, amely azt is jelezte, hogy beperli az MTVA-t a történtek miatt.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége is állást foglalt az ügyben, közleményükben azt írták, hogy a közmédia súlyosan megsértette a médiatörvényt.

A műsorvezető tényként állított valamit, ami a film készítői által bevallottan is csak az alkotói fantázia terméke. A politika játszmáiba úgy szállt be a közmédia, hogy semmibe vette az újságírás legalapvetőbb szabályait

– tudatta a MÚOSZ.

DK: Beismerték, hogy egy hazug propagandafilm

A Demokratikus Koalíció részéről Vadai Ágnes reagált arra, hogy a Kossuth Rádió elismerte, valótlanság hangzott el a műsorukban Dobrev Kláráról.

Már az állami pénzből propagandafeladatokat ellátó közmédia is kénytelen volt beismerni: élő adásban hazudtak Dobrev Kláráról. A Fidesz hazug propagandagépezete lebukott és ezt ők vallották be

– közölte Vadai Ágnes. Szerinte ezzel azt is beismerték, hogy Elkxrtuk „egy hazug propagandafilm”.

A Demokratikus Koalíció álláspontja az, hogy ezek után a filmnek is vállalnia kell a hazugságok következményeit.

A párt azt követeli, hogy

Kálomista Gáborék első körben fizessék vissza az állami támogatást, hisz a laposföldhívők, a globális felmelegedést vagy a holdraszállást tagadók sem kapnak pénzt az adófizetőktől a beteges összeesküvés-elméleteik propagálására.

Továbbá a film vetítései előtt „ezentúl írásban és hangban is tüntessék fel, hogy alkotásuk köszönőviszonyban sincs a valósággal és kizárólag hazug politikai célokat szolgál”.

Ismerjék be, hogy hazudtak és azonnal fejezzék be a védtelen gyerekek buszoztatását a film vetítéseire! Ez az erkölcsi kötelességük, még akkor is, ha ennek a szónak a jelentését nyilván már távolról sem ismerik Orbán leghűségesebb pártkatonái

– olvasható Vadai Ágnes közleményében.

Rovatok