Index Vakbarát Hírportál

A Kúria elé kerül Kovács Béla kémügye

2021. november 15., hétfő 14:00

Befogadta a Kúria Kovács Bélának, a Jobbik volt európai parlamenti képviselőjének és ügyvédjének a politikus másodfokú ítélete ellen benyújtott fellebbezését, így a legfőbb bírói testület fog dönteni arról, hogy Kovács Béla valóban kémtevékenységet folytatott-e, avagy sem.

A Magyar Nemzet érdeklődésére Szikinger István, a politikus ügyvédje megerősítette, hogy az ügy a Kúrián van. Úgy fogalmazott, természetesen fellebbeztek a másodfokú ítélet ellen, hiszen az első fokkal szemben részben ellentétes ítélet született, amikor a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a vádlott kémkedésre készült. Szikinger István leszögezte a védői álláspontot, miszerint Kovács Béla nem kém.

Kovács Béla állítása szerint nemhogy nem kém, de még csak nem is úgynevezett befolyásoló ügynök, tevékenysége legfeljebb lobbizás. A kormánypárti lap alkotmányvédelmi forrása szerint a befolyásoló ügynök lobbitevékenységet folytat, és nem titkos információk megszerzése vagy mások beszervezése a feladata. Hozzátette azonban, hogy ezt a tevékenységet és a kémkedést is rendkívül nehéz perrendszerűen bizonyítani, leginkább tettenérés esetén van esély az elmarasztaló ítéletre.

Mint ismert, 2020-ban elsőfokon bűncselekmény hiányában felmentette a volt jobbikos politikust a Budapest Környéki Törvényszék, költségvetési csalás miatt viszont hatszázezer forint pénzbüntetésre, valamint egy év hat hónap, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Idén június 23-án azonban a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon az ügyészséggel egyetértve kémkedés kísérletéért is elítélte a költségvetési csalás mellett, így Kovács Béla két évet kapott, öt évre felfüggesztve. A vád szerint a politikus 2012 és 2014 februárja között orosz katonai hírszerzőknek adott át információkat egyebek között energetikai ügyekben, valamint az európai parlamenti választásokkal, a magyar belpolitikai helyzettel és a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban.

Úgy tudni, Kovács Béla feleségével, Szvetlána Isztosinával egyébként jelenleg is Oroszországban él, februárban szívproblémái miatti kórházi kezelését is ott végezték.

(via Magyar Nemzet)

Rovatok