Index Vakbarát Hírportál

Lehet népszavazást tartani a 18 éves korig tartó tankötelezettségről

2021. november 16., kedd 20:35

Lehet népszavazást tartani a 18 éves korig tartó tankötelezettségről, ugyanis a Kúria elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezt hitelesítő határozata elleni felülvizsgálati kérelmet – írta meg a hvg.hu

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Munkáspárt kezdeményezett népszavazást a kérdésről, ami így szól: 

egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a köznevelési törvényt úgy, hogy Magyarországon a tankötelezettség újra 18 éves korig tartson?

Az NVB ezt rendben találta, de egy meg nem nevezett kérelmező felülvizsgálatot kért arra hivatkozva, hogy növelné az állam oktatási kiadásait a korhatáremelés, a költségvetésről ráadásul tilos népszavazást tartani. Továbbá az illető szerint nem is világosak a választók számára mindennek a szervezési-, intézmény-átalakítási következményei.

A Kúria Magyar Közlönyben megjelent végzésében kijelenti, a kérdés nem irányul a költségvetési törvény módosítására, és a tankötelezettség két évvel történő meghosszabbítása önmagában nem is feltétlenül emelné a költségvetési kiadásokat. Így helybenhagyták.

Így a Munkáspárt elkezdheti az aláírásgyűjtést és akár az országgyűlési választás napján fel is kerülhetne a szavazólapra.

A hvg.hu ugyanakkor megjegyzi: mivel addig egy sikeres aláírásgyűjtés után is hosszú folyamat vezet, egyáltalán nem biztos, hogy ez időben belefér.

A Kúria emellett érvényben hagyta két, a kormány gyermekvédelmi népszavazási kérdésének hitelesítését is.

Rovatok