Index Vakbarát Hírportál

Kövér László fogadta az egyiptomi parlamenti elnököt

2021. november 16., kedd 16:57

A Magyarország és Egyiptom közötti kétoldalú kapcsolatokról, a parlamentek közötti együttműködésről, a gazdasági és turisztikai kapcsolatok fejlesztéséről és a koronavírus-járvány okozta kihívások leküzdéséről is szó volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Hanafi el-Gebálit, az egyiptomi parlament képviselőháza elnökének keddi budapesti találkozóján.

A két politikus olyan aktuális témákról egyeztetett, mint a terrorizmus elleni küzdelem és az illegális migráció. A magyar házelnök kulcsországnak nevezte Egyiptomot mind a Közel-Kelet, mind a Földközi-tenger tágabb térségében betöltött stabilizáló szerepe miatt. 

Elismeréssel tekintünk Egyiptomra a terrorizmus elleni és az illegális migráció megfékezéséért tett erőfeszítéséért, hiszen Európa stabilitása szoros összefüggésben van Egyiptom stabilitásával. Azon dolgozunk, hogy az Európai Unió is megfelelően méltassa és ismerje el Egyiptom konstruktív szerepét az illegális migráció korlátozásában és a demokratikus intézmények megerősítésében 

– mondta Kövér László.

A felek között nagy volt az egyetértés abban, hogy érdemes szorosabbra fűzni a baráti tagozatok együttműködését, a bizottságok közötti konzultációt és a parlamenti hivatalok tapasztalatcseréjét.

Mély barátság köti össze országainkat, ami mind politikai, mind gazdasági kapcsolatainkban megmutatkozik

– fogalmazott az egyiptomi házelnök, hozzátéve, hogy Egyiptom a lehető legszélesebb körű együttműködésben érdekelt Magyarországgal és a visegrádi négyek országaival, emellett megköszönte azt a kiállást, amelyet a magyar kormány és képviselői az európai uniós intézményekben tanúsítanak az Egyiptomot ért igaztalan támadásokkal szemben.

(via MTI)

Rovatok