Index Vakbarát Hírportál

Magyar Orvosi Kamara: Az intenzív osztályok telítődnek

2021. november 17., szerda 16:36 | két éve frissítve

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint érthetetlen, hogy bár az egészségügyi dolgozók már most „belefulladnak a munkába”, a kormány szinte alig vezetett be járványügyi intézkedéseket. A szakemberek szigorú korlátozások, például a beltéri maszkviselés elrendelését és a tömegrendezvények leállítását szorgalmazzák.

A számok meredeken emelkednek, a járvány tombol – jelentette ki friss közleményében a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Napi 178 halott, az heti ezer – egy falunyi – akkor, ha a számuk nem emelkedik tovább. De fog. 565 lélegeztetett beteg, az legalább másfélszer, inkább kétszer annyi súlyos állapotú beteget jelent, aki már intenzív ellátásra szorulna – ha lenne számára hely

– részletezte a MOK, hozzátéve, hogy a diagnosztizált új fertőzöttek több mint tizede kórházi felvételre szorul, azaz sokkal több fertőzött lehet, de a napi több száz betegfelvétel, a már ápolt betegek számának tízszázalékos napi növekedése is hatalmas szám, ami óriási terhet ró a mentőszolgálatra és a felvevő kórházakra.

Mint írják,

„a Sürgősségi osztályok (SBO-k) belefulladnak a munkába”

még annak ellenére is, hogy az újonnan nyíló Covid-osztályokra szemészeket, urológusokat, sebészeket is átvezényelnek.

Az intenzív osztályok (ito-k) – noha itt is újra újabb és újabb részelegeket nyitnak – telítődnek

– írták. Úgy vélik, hiába van elég gép, ha a személyzet egyre csak fogy. Kifogásolták a miniszteri rendelkezést, amely húsz intenzív osztályra egy szakorvost és öt nővért ír elő, ami „a szakmai standardok, előírások súlyos felhígítása”.

Az ito-s helyek telítődése mindenképpen a betegek korábbi ápolási helyén való feltorlódását jelenti. (…) Az egyre inkább fulladó, romló állapotú betegeket nincs hova továbbadni, a limitált számú felszabaduló intenzíves ágy betöltéséről a döntés javarészt erre a szintre tolódik. Az idős, rossz állapotú betegek nagy része itt is hal meg – hatalmas pszichés terhet róva a sokszor fiatal, más szakterületen tanuló, tapasztalatlan orvosokra és nővérekre

– írták. A MOK emellett rámutatott, hogy a koronavírus-járvány világszerte komoly kihívást jelent az egészségügy számára. A hatalmas teher ellenére itthon ugyanakkor nincsenek megbecsülve az orvosok és az ápolók, az ügyeleti díjakat például máig nem rendezték, a szakdolgozói béremelés pedig elmaradt.

Korlátozások bevezetését kérik

A MOK szerint aránytalan, hogy az egészségügyi dolgozókat átvezénylik, majd megkérdőjelezhető körülmények között helyezik el, miközben mások korlátozások nélkül szórakoznak éttermekben, rendezvényeken. Ezek alapján azt javasolják:

Végül hozzátették, hogy az oltás valóban fontos, de a védelme hetekkel később jelentkezik, a járvány pedig most tombol.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok