Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes szobrokat találtak a Balaton közelében

2021. november 18., csütörtök 21:49

Rejtélyes szobrok kerültek elő Balatonszentgyörgy közelében egy erdőben. A szobrokat egy erdőjáró találta meg. Végül a Marcali Rendőrkapitányság közreműködésével a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumhoz kerültek. „Nyitott kérdésként feltehető, ki és miért rejtette el a szobrokat?” – írta bejegyzésében a múzeum.

Pál-Simon Kornélia, a Rippl-Rónai Megyei Múzeum muzeológus-művészettörténésze azóta nyilatkozott a műtárgyakról. Azt mondta, hogy a szobrok vélhetően útmenti keresztek mellett állhattak korábban. Hozzátette:

Azok feltételezhetően 1850 után készültek és Somogy megye északi részén állhattak. 

A lelőhely környékén semmilyen szakrális épület nem állt korábban, így biztosan máshonnan származnak a szobrok.Mind az öt szobor nőalak és akár az is elképzelhető, hogy egyetlen keresztnél szerepelt az összes mellékalakként – fejtette ki a kutató.

Pál-Simon Kornélia végül azt is elmondta, hogy elsősorban a szobrok anyagát vizsgálják azért, hogy kiderítsék az eredetüket. Az alapanyag feltételezésük szerint a Zala megyei Reziből származhatott, a szobrokat pedig Keszthelyen vagy Kéthelyen alkothatták egy műhelyben – mondta. 

(Via hirbalaton.hu, sonline.hu)

Rovatok