Index Vakbarát Hírportál

Kemenesi Gábor küld valamit annak, aki sokallja a három oltást

2021. november 18., csütörtök 15:13

A gyermekkori és opcionális oltásokból is be kell adni 3 dózist, vagy még annál többet is – írta Kemenesi Gábor. A virológus egy olyan tanulmányt is ismertetett, amely szerint az átoltottság kis növekedése is jelentősen csökkentheti a halálozások és a fertőzéses esetek számát.

A Facebookon közzétett posztjában a szakértő azt írta: az oltások egyértelműen védelmet adnak a vírus legnagyobb veszélyei ellen, különösen, ha egyéb megoldásokkal (például a maszk viselésével) együtt vetik be. Leszögezte azt is, hogy

A vakcinált emberek kevésbé adják tovább a fertőzést, és kevesebb ideig fertőznek, amennyiben elkapják. 

Hozzátette: a harmadik oltástól nem kell félni, számos tanulmány bizonyította, hogy ez is biztonságos és hatásos. „Aki soknak találja a három oltást, annak mellékeltem egy táblázatot, amely összefoglalja, hogy az egyéb, gyermekkori és opcionális oltások közül is a legtöbb 3 dózisos, vagy annál több” – írta.

A virológus végül arról írt: az még nem biztos, hogy a hosszú távú immunitáshoz a három dózisos alapoltás elég, de a „delta-hullámban” működik, ez már látható. 

+1% átoltottság = -1,5% halálozás 

Kemenesi Gábor egy külön bejegyzésben mutatott egy, az Egyesült Államokban készült tanulmányt, amelyben azt modellezték, hogy az átoltottság növekedése mekkora hatással van az esetszámokra és a halálozásra a delta-variáns jelenléte mellett. A vizsgálat szerint a 40 százalék feletti oltottsággal rendelkező megyékben

1 százaléknyi átoltottság-növekedés átlagosan az esetszámok 1,5%-os és a halálozás 2,7%-os csökkenését eredményezte. 

„Így amennyiben a vakcináltság 40-ről 80%-ra nőtt volna a számításba bevont időszakban (2021 április-szeptember), úgy az esetszámok összességében 45,4, míg a halálozások 67 százalékkal mérsékelhetőek lettek volna. Ez emberéletekben mérve 127 ezer emberrel, esetszámokban pedig majdnem hatmillióval kevesebbet jelentett volna az Amerikai Egyesült Államokban – írta, hozzátéve: 40 százalék alatti oltottságnál ezek az összefüggések nem érvényesültek, ami arra utal, hogy körülbelül 40 százalék az az érték, ami felett az oltatlanok irányába is kezd érvényesülni az átoltottság hatása.

Tehát 40 százalék alatt rendkívül védtelen egy társadalom, felette pedig egyre látványosabb eredményeket lehet elérni

– összegezte.

Rovatok