Index Vakbarát Hírportál

Így működik a magyar fejlesztésű, koronavírus elleni orrspray

2021. november 20., szombat 15:06

Október közepén már a harmadik tesztfázisban járt az a koronavírus elleni orrspray, amelyet pécsi virológusok fejlesztettek. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa ígéretesnek nevezte az eddigi vizsgálati eredményeket, elmondása szerint a szer képes megakadályozni a vírus szaporodását.

A készülő orrspray-ről Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egyetemi tanára is megszólalt szombaton. A virológusprofesszor szerint ha vannak is többé-kevésbé hasznos termékek, tudomány által leírt, kísérletekkel igazolt, direkt koronavírus elleni orrspray eddig nem létezett.

A technológia nem új keletű, hiszen számos vírus esetében próbálkoztak már hasonló eljárás kidolgozásával. Az azonban biztosan a csillagok szerencsés állása, hogy a Baranya megyei régióban, egymástól néhány tíz kilométerre található az a két laboratórium, ahol ezt a – remélhetőleg hatékony – terméket ki tudják fejleszteni

– mondta Jakab Ferenc a 24.hu-nak. Kitért arra is, hogy egyelőre nem lehet tudni, a magyar fejlesztés végül világelsőként kerül-e piacra, de azt igen, hogy amennyiben elér az előállítási fázisba, egy száz százalékban hazai fejlesztésű, koronavírus elleni szer lehet belőle.

A virológus elmondta, hogy a szer gyógyszerként vagy injekcióként az emberi szervezetbe jutva idegen anyagként viselkedik, és toxikus lehet, csak orron át alkalmazható. Az abban lévő anyag beborítja a felső légutak nyálkahártyáit, és nem hagyja, hogy a kórokozó bejusson a szervezetbe. Tehát megköti a vírus tüskefehérjéit.

A szakember elmondta, hogy nem a kutatókon múlik, mikor válik ebből mindenki számára elérhető termék. Mint mondta, a tudomány ezen szelete csak az állatmodellezések lezárásáig kíséri a folyamatot, utána a klinikai fázisokon a sor, amelyek már túlmutatnak a kutatási laboratóriumokon.

Rovatok