Index Vakbarát Hírportál

Ránk zúdítanak mindent a koronavírusról, aztán elveszünk az erdőben

2021. november 20., szombat 13:25

Nehéz kiigazodni a koronavíruson, elvégre az orvosok, a szakemberek, a politikusok nagyon sok információt zúdítanak az emberekre, ráadásul előfordul, hogy ellentmondanak egymásnak. Abban azonban egyetértenek, hogy a védőoltás rendkívül fontos, ráadásul nemcsak az első kettő, hanem a harmadik adag vakcina felvétele is szükséges.

Sorra vettük, hogy ki mit mondott az elmúlt időszakban a megelőzéséről:

Oláh Kálmán háziorvos szerint csak úgy lehet védekezni a koronavírus ellen, ha beoltjuk az emberiséget, és ha ez nem történik meg, akkor nemcsak egyszer kell felvenni az emlékeztető oltást, hanem rendszeresen, már csak azért is, mert a vakcina négy-hat hónap után nem feltétlenül nyújt megfelelő védettséget.

Kacskovics Imre immunológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus a mutációkkal egyre agresszívebb lesz, ezért fel kell készülni, hogy újabb és újabb oltásokra is szükség lehet. Ezzel szemben Rusvai Miklós állatorvos úgy véli, hogy hamarosan már nem lesz létszükséglet beadni a védőoltásokat, ám ehhez az átoltottságnak el kell érnie a megfelelő szintet.

A harmadik oltásra buzdít mindenkit Wikonkál Norbert Miklós, a Honvédkórház főigazgatója is, akkor is, ha valaki már átesett a fertőzésen.

Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója időközben beszámolt arról, hogy az antitestek szintje az oltást követő hetedik, nyolcadik vagy kilencedik hónaptól kezd csökkenni, ezért hat hónap után érdemes beadatni az emlékeztető oltást.

Az oltásra már csak azért is szükség van a szakemberek szerint, mert Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusprofesszora arra számít, hogy a mostaniaknál erősebb és jobban fertőző variánsok is megjelenhetnek.

Zacher Gábor, a hatvani kórház főorvosa kiemelte, hogy az oltás nagyon sokat segít, de aki megkapja a vakcinát, az is elkaphatja a koronavírust, egyúttal a kormányt is kritizálta, amiért ködösít, nem tájékoztatja hitelesen az embereket, és a kormányzati tájékoztató portálon a hírek 75 százaléka politikai hirdetés.

Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy álljon rendelkezésre az információ az oltások hatékonyságáról, hogy oltás nélkül, egy vagy két oltással hányan fertőződnek meg, és kerülnek kórházba

– mondta Zacher Gábor.

Kemenesi Gábor virológus kutatások alapján írt arról, hogy mekkora védelmet nyújt a vakcina, ezek alapján oltás nélkül háromszoros eséllyel válik az ember fertőzötté, 12-szeres eséllyel kerül kórházba, és 13-szoros eséllyel hal meg koronavírusban. Egyúttal megnyugtatott mindenkit, hogy a harmadik dózistól nem kell tartani, mivel számos tanulmány bebizonyította, hogy biztonságos és hatásos.

Bár Magyarországon hatmillió embert már beoltottak, Boldogkői Zsolt molekuláris biológus szerint ez a szám aligha emelkedik a közeljövőben, ha nem lesznek további intézkedések, tehát korlátozások vagy az oltás kötelezővé tétele. Ezt egyébként a kormány több területen meg is tette, sőt sok helyen már a harmadik adag vakcinát is fel kell venni. A közszférában dolgozók viszont megtámadták az Alkotmánybíróságon ezt a döntést.

Ha csak oltottak lennének az országban, akkor a vírus nem nagyon találna fogékony szervezetet

– hangsúlyozta Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj Zemplén megyei elnöke, aki szerint sokat segítene, ha Magyarországon is csak a beoltottak mehetnének tömegrendezvényre, moziba, színházba, étterembe, ahogy más országokban is.

Történt is szigorítás az elmúlt napokban, szombattól ugyanis zárt térben újra kötelező a maszkhasználat, míg az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, valamint hétfőtől indul az oltási akcióhét.

(Borítókép: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok