Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter ezután is használhatja a teherszállító Airbust

2021. november 20., szombat 10:03 | aznap frissítve

2020 decemberében jelentették be, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök beszerzésének gyorsítása miatt vásárolt egy Airbus A330 típusú teherszállító repülőgépet.

A gép tulajdonosi jogait mostantól a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség gyakorolja, a hasznosítás a Wizz Air magán-légitársaság feladata – írja a hvg.hu. A HEPA Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter „szakmai irányítása és felügyelete mellett” látja el feladatát, a légitársasággal „a szerződés csak olyan tartalommal köthető meg, amely biztosítja a külgazdasági és külügyminiszter számára az általa meghatározott időtartamban és desztinációban a hasznosítási jogviszony hatálya alatt a szállítógépnek a közfeladat-ellátáshoz szükséges és az előírásoknak megfelelő, feltétel nélküli igénybevételét”.

Ha „a szállítógép hasznosításából származó elszámolt költségvetési bevételek összege meghaladja a szállítógép tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos elszámolt költségvetési kiadások összegét”, a különbözet a külügyminisztériumnál marad.

Rovatok